vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
ArcelorMittal aan kop op groen Damrak
Beeld: ABM Financial News

ArcelorMittal aan kop op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdagochtend hoger, geholpen door de aankondiging van meer stimuleringsmaatregelen in China. Rond 10.45 uur noteerde de AEX 0,5 procent in de plus op 908,29 punten.

Beleggers reageerden enthousiast op een zeldzame persconferentie van de People’s Bank of China. Voorzitter Pan Gongsheng kondigde vanochtend een pakket aan nieuwe stimuleringsmaatregelen aan om de economische groei aan te jagen.

Nadat maandag al de beleidsrente voor leningen met een looptijd van veertien dagen werd verlaagd, kondigde Pan vanochtend onder meer een verlaging van de zevendaagse rente en van de reserve-eisen voor banken aan.

De Chinese tienjarige rente daalde vervolgens kortstondig tot onder de 2,0 procent en daarmee het laagste niveau ooit.

"Eindelijk goed nieuws uit China", oordeelde investment manager Simon Wiersma van ING.

Maar Frank Vranken vraagt zich af of het voldoende zal zijn. "De volgende stap zou fiscale steun uit Beijing moeten zijn", volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Japanse dienstensector in september iets harder is gegroeid, terwijl de industrie juist iets harder kromp.

Verder liet de Reserve Bank of Australia de rente ongemoeid op 4,35 procent. De centrale bank gaf dinsdag aan dat de inflatie weliswaar afneemt, maar nog steeds te hoog is.

De Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen viel in september terug tot 85,4, wat een tegenvaller was.

De euro/dollar handelde vanochtend licht hoger op 1,1137, terwijl de olieprijzen met zo'n anderhalf procent stegen, gesteund door de Chinese stimulus. De obligatierentes stegen licht aan beide kanten van de oceaan.

Stijgers en dalers

AkzoNobel gaat circa 2.000 banen schrappen om zo de kosten te verlagen. De structurele aanpassingen worden naar verwachting eind 2025 afgerond. Hoeveel Akzo denkt te kunnen besparen of hoeveel kosten er gemoeid zijn met de maatregelen, meldde het bedrijf dinsdag niet. Het aandeel steeg in de AEX met 1,0 procent.

UBS heeft het koersdoel voor Heineken verlaagd van 100,00 naar 95,00 euro, maar handhaafde het koopadvies. De Zwitserse bank is minder optimistisch over het derde kwartaal dan de consensus. En om de koers omhoog te krijgen, is minder volatiliteit en een betere executie nodig, aldus UBS. Het aandeel Heineken daalde dinsdag met 1,3 procent naar 77,50 euro.

ABN AMRO won 1,2 procent. Serena Fioravanti is maandag na afloop van de buitengewone aandeelhoudersvergadering van ABN AMRO benoemd tot lid van de raad van bestuur en Chief Risk Officer van de bank. Firoravanti treedt per 1 oktober 2024 aan voor een periode van vier jaar.

Verder zaten de chippers vanochtend in de lift, met winsten van 1,1 tot 2,1 procent voor ASMI, ASML en Besi, terwijl Adyen 1,4 procent liet gaan en daarmee hekkensluiter was in de AEX.

ArcelorMittal profiteerde vermoedelijk van het goede nieuws uit China en steeg met 4,9 procent in de hoofdindex, terwijl Aperam 5,3 procent won in de Midkap.

Just Eat Takeaway ging er vanochtend 3,9 procent op vooruit en Alfen won 3,5 procent. Farma was de gebeten hond met verliezen van 1,6 en 2,1 procent voor Galapagos en Fagron.

Allfunds heeft voor 50 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht, waarmee er een einde komt aan het inkoopprogramma. Onder het programma werden 9,43 miljoen eigen aandelen ingekocht. Deze aandelen zullen worden ingetrokken, meldde Allfunds. Het aandeel steeg met 0,3 procent.

Bij de kleine aandelen deed Accsys vanochtend goede zaken, met een winst van 1,5 procent. De houtveredelaar heeft in Sameet Vohra een nieuwe CFO gevonden, die op 30 september begint. Financieel directeur Steven Salo vertrok in mei bij het bedrijf, na pas een jaar in dienst te zijn geweest.

Fastned ging aan kop in de AScX met een winst van 1,6 procent. Azerion liet 3,1 procent gaan.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!