vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street hoger gesloten
Beeld: ABM Financial News

Wall Street hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten, waarbij Wall Street voortbouwde op de rally van vorige week, nadat de Fed de rente met 50 basispunten verlaagde.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 5.718,57 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 42.124,65 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger op 17.974,27 punten.

De grote renteverlaging van de Federal Reserve van vorige week heeft beleggers redenen gegeven om voorzichtig optimistisch te zijn over aandelen, ondanks de "opgerekte waarderingen", zei strateeg Seema Shah van Principal Asset Management.

"Sinds 1985 vonden vijf van de beste 10 jaren voor de S&P 500 plaats toen de Fed de rente verlaagde zonder recessie", zei Shah.

"De opgerekte waarderingen kunnen deze keer de winst van Amerikaanse aandelen temperen", zei ze, "maar de geschiedenis leert dat beleggers goede redenen hebben om voorzichtig optimistisch te zijn."

De voorzitter van de Fed Chicago Austan Goolsbee zei maandag dat er in het komende jaar "veel" renteverlagingen zullen komen als de economische omstandigheden zo blijven. 

Hij zei dat de 'dot plot' van de Fed liet zien dat er vrijwel unanimiteit is over het toekomstige pad van het beleid. "De komende twaalf maanden hebben we nog een lange weg te gaan om de rente min of meer neutraal te krijgen", zei Goolsbee. De Fed spreekt van een neutrale rente wanneer deze op of rond een mediaan van 3 procent noteert. 

"Deze verwachte verlagingen helpen bij het behouden van de economische omstandigheden zoals ze [nu] zijn", voegde hij toe.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag 1 basispunt hoger op 3,745 procent, terwijl de tweejaarsrente stabiel noteerde op 3,580 procent.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag in de VS bekend dat de Chicago Fed National Activity index in augustus aardig is opgeveerd. De index verbeterde van -0,42 in juli naar +0,12 afgelopen maand.

De Amerikaanse industrie is in september harder gekrompen, terwijl de dienstensector in dezelfde maand minder hard groeide. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 47,9 in augustus naar 47,0 in september, terwijl de index die de activiteit in de dienstensector weergeeft daalde van 55,7 naar 55,4. Daarmee kwam de samengestelde inkoopmanagersindex in september uit op 54,4, van 54,6 in augustus. 

De november-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,63 dollar, ofwel 0,9 procent, lager op 70,37 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1117. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1121 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1162 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een tweetal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnt de Case Shiller huizenprijzen-index, gevolgd door het consumentenvertrouwen.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Intel stegen vrijdag al met meer dan 3 procent, maandag kwam daar 3,3 procent bij. Qualcomm daalde vrijdag met zo'n 3 procent en verloor maandag nog eens 1,8 procent, na het nieuws dat Qualcomm Intel zou willen overnemen.

Rivalen Samsung en TSMC overwegen ondertussen om megafabrieken te bouwen in het Midden-Oosten, een zet die de chipindustrie de komende jaren zou kunnen transformeren, schreef The Wall Street Journal. Maar de plannen bevinden zich in een vroeg stadium. De gecombineerde kosten voor de bouw van de fabrieken kunnen oplopen naar 100 miljard dollar, schreef de krant.

De Amerikaanse notering van TSMC steeg 0,4 procent.

Aandelen van Nvidia stegen 0,2 procent, terwijl die van Micron 2,9 procent hoger stonden. Het chipbedrijf opent woensdag de boeken.

De aandelen Palantir Technologies en Dell Technologies krijgen per 23 september een plekje in de S&P 500 index. Dell steeg 0,1 procent, terwijl Palantir 2,0 procent won.

Johnson & Johnson heeft voor de derde keer in een paar jaar tijd een zogeheten Chapter 11-faillissement aangevraagd in de Verenigde Staten voor zijn talkpoederactiviteiten, in een hernieuwde poging hiermee een einde te maken aan de slepende rechtszaken rondom de babypoederproducten, die kanker zouden veroorzaken. Het aandeel daalde 0,5 procent.

De Europese Commissie zou een formele aanklacht voorbereiden tegen Google, gericht op de manier waarop het bedrijf rivaliserende productresultaten weergeeft in zijn verschillende zoekservices, zoals Google Flights en Google Hotels. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdagavond op basis van bronnen. De voorlopige bevindingen van de toezichthouder van de Europese Unie worden mogelijk voor het einde van oktober bekendgemaakt, volgens de ingewijden. Google-moeder Alphabet noteerde 1,0 procent lager.

Microsoft verloor 0,4 procent. D.A. Davidson haalde het aandeel van de kooplijst. Analist Gil Luria van de Amerikaanse broker is niet enthousiast over de AI-plannen van Microsoft.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!