vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Zwaargewichten geven AEX een impuls
Beeld: ABM Financial News

Zwaargewichten geven AEX een impuls

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week positief begonnen. De AEX sloot maandag 0,7 procent hoger op 903,47 punten.

"De ontwikkeling van de aandelenmarkten in de komende weken hangt voornamelijk af van hoe de Amerikaanse economie zich verder ontwikkelt", volgens Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"De centrale bankiers zelf zijn daar tamelijk optimistisch over. Zij verwachten de komende kwartalen een stabiele groei van ongeveer twee procent. Als dit scenario uitkomt, kan dit worden gezien als een 'zachte landing' en kan de aandelenrally zich voortzetten. Stelt de economie daarentegen teleur, dan zullen aandelen waarschijnlijk hetzelfde doen, zelfs ondanks de monetaire versoepelingen", aldus de econoom.

Aan het begin van de nieuwe week was er aandacht voor de inkoopcijfers uit de eurozone. Die toonden een fractionele groei van de dienstensector in de maand september, terwijl de industrie verder kromp.

"De eurozone beweegt richting stagnatie", volgens hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. De Olympische Spelen in Parijs zorgden voor een tijdelijke opleving, maar dat was in september alweer voorbij. De econoom wees ook op het feit dat de inflatie verder afkoelt, hetgeen welkom nieuws zal zijn voor de Europese Centrale Bank en waardoor de kans op een renteverlaging in oktober mogelijk toeneemt.

In de VS kromp de industrie in september nog harder en was sprake van een lichte groeivertraging in de dienstensector. Volgens econoom Chris Williamson van S&P Global blijft de Amerikaanse economie stevig groeien, maar verzwakt de maakindustrie en neemt de politieke onzekerheid toe.

"Een heracceleratie van de inflatie wordt ondertussen ook gesignaleerd", volgens de econoom, wat suggereert dat de Fed haar inflatiedoelstelling in de gaten moet houden, terwijl tegelijkertijd wordt geprobeerd om de economische opleving vast te houden, aldus Williamson.

Uit China kwam maandag het nieuws dat de centrale bank de 14-daagse repo-rente heeft verlaagd van 1,95 naar 1,85 procent.

"Dat is op zich niet voldoende om de kwakkelende economie vlot te trekken, maar er zou wel eens meer in het vat kunnen zitten: morgen volgt er een zeldzame toespraak over de economische vooruitzichten", merkte marktanalist Bas van Geffen van Rabobank op.

De euro/dollar handelde rond het Amsterdamse slot op 1,1134, terwijl WTI-olie iets meer dan 71 dollar kostte.

Stijgers en dalers

Prosus won maandag 1,6 procent in de AEX, terwijl koploper RELX 1,9 procent hoger eindigde. Zwaargewicht Shell ging 1,2 procent hoger en Unilever won 1,1 procent.

Besi was de gebeten hond na een negatief analistenrapport. Het aandeel daalde met 3,9 procent. ASMI en ASML eindigden wel in het groen, met plussen van 0,8 en 0,2 procent.

Er was maandag genoeg sectornieuws. Bijvoorbeeld over Intel, dat enerzijds op interesse kan rekenen van Qualcomm en anderzijds mogelijk miljarden tegemoet kan zien van investeringsmaatschappij Apollo. Daarnaast zouden TSMC en Samsung overwegen om grote fabrieken te bouwen in de Verenigde Arabische Emiraten om te helpen voldoen aan de toekomstige vraag naar chips voor kunstmatige intelligentie.

Overnamegeruchten waren er ook in de bankensector, waardoor financiële waarden maandag in beweging kwamen. UniCredit heeft het belang in Commerzbank verder vergroot naar 21 procent. De Italiaanse bank sprak recent de ambitie uit om zijn Duitse sectorgenoot over te nemen. De Duitse overheid zei maandag dat men voorlopig niet van plan is het belang in Commerzbank te verkopen. Volgens marktkenners is een fusie tussen UniCredit en Commerzbank daardoor op korte termijn onwaarschijnlijk.

ING verloor 0,9 procent en ABN AMRO daalde met 1,8 procent. Verder leverde ASR 0,4 procent in en sloot ook NN in het rood.

In de AMX ging Vopak aan kop met een plus van 3,1 procent. WDP won 1,9 procent. Air France-KLM leverde 4,9 procent in.

Bouwers deden goede zaken in de AScX. BAM won 1,0 procent en Heijmans steeg met 2,1 procent. Heijmans heeft Marc van Gelder genomineerd als lid van de raad van commissarissen. CM.com steeg net iets harder.

Theon leverde 3,2 procent in. Azerion verloor 1,9 procent.

Onward Medical kondigde maandag aan dat het vanaf dinsdag 24 september ook genoteerd zal zijn aan Euronext Parijs, naast de bestaande noteringen aan Euronext Brussel en Amsterdam. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. Het aandeel steeg met 3,9 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Amsterdam licht hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!