vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Chinese centrale bank verlaagt rente
Beeld: ABM Financial News

Chinese centrale bank verlaagt rente

(ABM FN-Dow Jones) De centrale bank van China heeft een beleidsrente voor leningen met een looptijd van veertien dagen verlaagd en meer liquiditeit in het financiële systeem gepompt om de Chinese economie verder te steunen. Dat maakte de centrale bank maandagochtend bekend op zijn website.

De Chinese Volksbank verlaagde de veertiendaagse rente met 10 basispunten tot 1,85 procent en injecteerde 74,5 miljard yuan in het geldsysteem, of ongeveer 9,5 miljard euro, via dit beleidsinstrument.

"Dat is op zich niet voldoende om de kwakkelende economie vlot te trekken, maar er zou wel eens meer in het vat kunnen zitten: morgen volgt er een zeldzame toespraak over de economische vooruitzichten", merkte marktanalist Bas van Geffen van Rabobank op.

De verlaging is een reflectie van de verlaging van de zevendaagse herfinancieringsrente in juli. Toen werd het veertiendaagse geldloket niet geopend, stelde Zhiwei Zhang van Pinpoint Asset Management.

Ook injecteerde de centrale bank 160,1 miljard yuan via de zevendaagse leningen, tegen een ongewijzigd rentetarief van 1,7 procent.

Vorige week besloot de centrale bank tegen de verwachtingen in om zijn belangrijkste rentetarieven stabiel te houden, terwijl na de renteverlaging door de Fed juist door meer marktdeelnemers een versoepeling werd verwacht.

Economen anticiperen dat de Chinese centrale bank het zevendaagse tarief, dat wordt gezien als cruciaal voor de standaardtarieven, in de komende maanden zal verlagen, omdat de renteverlaging door de Fed daar meer ruimte voor verschaft.

De renteverlaging leek bij te dragen aan een licht hogere olieprijs en de hogere aandelenkoersen in Hongkong. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!