vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Valuta: euro daalt na zwakke Europese inkoopmanagersindex
Beeld: ABM Financial News

Valuta: euro daalt na zwakke Europese inkoopmanagersindex

(ABM FN-Dow Jones) De euro stond maandag lager, nadat de Franse en Duitse inkoopmanagersindexen voor september veel zwakker uitvielen dan was voorspeld.

De euro daalde tot een dieptepunt van 1,1084.

De Franse samengestelde inkoopmanagersindex voor de dienstensector en industrie daalde van 53,1 in augustus tot 47,4 in september. Dit wijst op een abrupte omslag van economische groei naar krimp. Een cijfers onder 50 wijst op krimp. Economen rekenden gemiddeld op 51,9. De Olympische Spelen in Parijs zorgden voor een tijdelijk opleving, aldus econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank, maar dat was in september alweer voorbij.

In Duitsland verslechterde de index ook, van 48,8 in augustus tot 47,2 in september, waar een kleinere verslechtering tot 48,4 was voorspeld.

Ook de eurozone als geheel zag de index dalen naar krimpterrein, van 51,0 naar 48,9 punten in september, waar economen 50,6 hadden voorspeld.

De Europese Centrale Bank zal de minder sterke inflatie van de inkoop- en verkoopprijzen verwelkomen, en een renteverlaging in oktober zou "best wel op tafel kunnen liggen", stelde De la Rubia van Hamburg Commercial Bank in het commentaar.  

De dollar startte vanochtend al licht hoger, nadat de renteverlaging met 50 basispunten door de Fed van vorige week een verkoopgolfje veroorzaakte. "De valutamarkten beginnen de week behoudend", stelde ING-analist Chris Turner, voordat de zwakke Europese cijfers naar buiten kwamen.

Maandagmiddag volgt de inkoopmanagersindex voor september voor de Verenigde Staten, samen met een index voor de regio Chicago in augustus.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!