vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Besi en financials onder druk
Beeld: ABM Financial News

Besi en financials onder druk

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag zonder veel spektakel begonnen aan de nieuwe beursweek. Na alle halfjaarcijfers en de rentebesluiten van de grote centrale banken, lijkt het deze week wat rustiger te worden.

Aan het eind van de ochtend noteerde de AEX net onder de 900 punten, met een plus van 0,1 procent.

Volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijven aandelen interessant, vooral in de VS en in Europa, met zicht op lagere rentes.

 

Klik hier voor: Van Lanschot Kempen positief over Amerikaanse en Europese aandelen

Uit China kwam het nieuws dat de centrale bank de 14-daagse repo-rente heeft verlaagd van 1,95 naar 1,85 procent.

"Dat is op zich niet voldoende om de kwakkelende economie vlot te trekken, maar er zou wel eens meer in het vat kunnen zitten: morgen volgt er een zeldzame toespraak over de economische vooruitzichten", merkte marktanalist Bas van Geffen van Rabobank op.

Inkoopdata toonden vanochtend een fractionele groei van de dienstensector in de eurozone in de maand september, terwijl de industrie verder kromp. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde daarmee van 51,0 tot 48,9.

"De eurozone beweegt richting stagnatie", aldus hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. De Olympische Spelen in Parijs zorgden voor een tijdelijk opleving, aldus De la Rubia, maar dat was in september alweer voorbij.

De euro/dollar handelde op 1,1098, terwijl WTI-olie rond de 71,00 dollar kostte.

Stijgers en dalers

Ahold Delhaize ging maandagochtend aan de leiding in de AEX met een winst van 1,2 procent. RELX steeg 0,9 procent, net als DSM-Firmenich. ASML won een procent.

ING en ABN AMRO verloren 2,0 en 2,5 procent. Ook elders in Europa hadden bankaandelen het lastig.

Berlijn heeft laten weten het belang in Commerzbank voorlopig niet verder te verkleinen, waardoor de kans op een overname door UniCredit ook is afgenomen.

"We geloven dat door deze verklaring, die niet echt nodig was gezien de lock-up van 90 dagen, het Duitse agentschap van financiën duidelijk heeft gemaakt dat het een onafhankelijke Commerzbank steunt", stelde Anke Reingen van RBC Capital Markets. Een fusie met UniCredit hoeft niet van de baan te zijn, maar op de korte termijn wordt die wel minder waarschijnlijk, volgens de analist.

Besi daalde na een negatief analistenrapport met 4,0 procent.

In de AMX waren er slechts drie stijgers. WDP en Vopak wonnen 1,3 procent en Galapagos steeg met 1,5 procent.

AMG en Air France-KLM daalden met 1,5 en 3,7 procent.

Bij de smallcaps ging Accsys 1,6 procent in het groen en won CM.com 0,6 procent. Azerion leverde 2,5 procent in.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!