vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street koerst af op verdeeld slot
Beeld: ABM Financial News

Wall Street koerst af op verdeeld slot

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag verdeeld met nog een paar uur handel te gaan, terwijl beleggers nog steeds druk zijn met het verwerken van het Fed-rentebesluit.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 5.705,43 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 42.120,76 punten en de Nasdaq noteerde 0,3 procent lager op 17.957,47 punten.

Aandelen stegen donderdag toen bij beleggers het besef indaalde dat de 'herijking' van de rentetarieven door Fed-voorzitter Jerome Powell de Amerikaanse economie naar een zachte landing zou leiden, na de ergste inflatie in veertig jaar.

Strateeg Michael Harnett van Bank of America denkt dat de forse renteverlaging het risico met zich meebrengt dat er een potentiële zeepbel op de aandelenmarkt ontstaat. Om dit te vermijden pleit de strateeg ervoor om obligaties en goud te kopen in plaats van toe te geven aan de druk om de rally na te jagen.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 1 basispunt hoger op 3,723 procent, terwijl de tweejaarsrente daalde met 3 basispunten tot 3,574 procent.

Vrijdag lopen tijdens de zogeheten 'triple witching' optiecontracten af die gekoppeld zijn aan meer dan 5 biljoen dollar aan aandelen, indexopties en futures.

WTI-olie werd vrijdag 0,3 procent duurder op 71,36 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1166. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1175 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1161 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staat maandag in de VS slechts de Chicago Fed index op de agenda.

Bedrijfsnieuws

FedEx daalde 13,7 procent, nadat het logistieke bedrijf donderdagavond kwartaalcijfers rapporteerde. Die kwamen ruim onder de schattingen van Wall Street uit. Ook verlaagde FedEx de outlook voor dit boekjaar.

Nike kondigde aan dat CEO John Donahoe op 13 oktober met pensioen gaat, na bijna vijf jaar leiding te hebben gegeven. Donahoe wordt vervangen door bedrijfsveteraan Elliott Hill, die in 2020 met pensioen ging. Het aandeel won 6,4 procent. 

Lennar rapporteerde over het afgelopen kwartaal een meevallende winst. En de stap van de Fed om de rente te verlagen zal volgens Lennar de vraag naar woningen doen toenemen. Desondanks daalden de aandelen van de huizenbouwer vrijdag met 4,2 procent.

Trump Media & Technology Group daalde met 4,2 procent. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump, de grootste houder van aandelen in Trump Media, en andere aandeelhouders van het eerste uur zullen vanaf vrijdag aandelen kunnen verkopen, wanneer de lock-up periode afloopt. Trump heeft gezegd dat hij niet van plan is aandelen te verkopen.

Bank of America daalde met 1,3 procent nadat Warren Buffett's Berkshire Hathaway de afgelopen dagen de verkoop van de aandelen hervatte en voor ongeveer 900 miljoen dollar aan aandelen Bank of America verkocht. Hierdoor is zijn belang in de bank teruggebracht tot 34 miljard dollar, ofwel 10,8 procent van de uitstaande aandelen.

MillerKnoll daalde 12,7 procent nadat de winsten en omzet over het eerste kwartaal de verwachtingen van analisten hadden gemist en het kantoormeubelbedrijf zwakke prognoses voor het tweede kwartaal had afgegeven.

Constellation Energy steeg 20,6 procent, nadat het bedrijf een overeenkomst tekende met Microsoft. Constellation zal de onbeschadigde reactor op Three Mile Island, de locatie van het ergste nucleaire ongeval in de Amerikaanse geschiedenis, opnieuw opstarten en de opgewekte stroom aan de softwaregigant verkopen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!