vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen lager gesloten
Beeld: EC

Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten, waarbij de markt het grootste deel van de winst van de vorige sessie teruggaf, terwijl beleggers nog steeds druk zijn met het verwerken van het Fed-rentebesluit en het te verwachten pad van verdere renteverlagingen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde met 1,4 procent tot 514,26 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,5 procent op 18.720,01 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,5 procent op 7.500,26 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,2 procent lager op 8.229,99 punten.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat beleggers uitgaan van een sneller rentepad [van 75 basispunten] dan de Fed [die rekent op 50 basispunten] voor de rest van dit jaar.

"Dat lijkt ons wat ambitieus, maar we gaan het zien. Waar het om gaat is de richting van de beweging, en die is omlaag. De volgende rentestappen zullen ook omlaag zijn. De volatiliteit zal met enige regelmaat sterk toenemen, maar dat hoort ook bij het beursleven. Zolang de Amerikaanse economie goed blijft draaien, maken wij ons geen grote zorgen over het beleid van de Fed. Vooralsnog zijn de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten positief en maken we ons nog weinig zorgen", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in september licht is verbeterd. De index die het vertrouwen weergeeft, steeg van -13,4 in augustus naar -12,9 deze maand.  

De Duitse producentenprijzen zijn in augustus op jaarbasis gedaald met 0,8 procent, terwijl op maandbasis sprake was van een stijging met 0,2 procent.

Het vertrouwen van Franse ondernemers in de economie is in september licht gestegen. De index voor het vertrouwen steeg van 97 naar 98 in september.

De Britse detailhandelsverkopen zijn in augustus op maandbasis gestegen met 1,0 procent en op jaarbasis met 2,5 procent.

Brentolie werd vrijdag 0,4 procent goedkoper op 74,52 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1158. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1163 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1161 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Mercedes-Benz heeft de vooruitzichten voor dit jaar verlaagd, als gevolg van een verdere verslechtering van het macro-economische klimaat, met name in China. Het aandeel verloor vrijdag 6,8 procent in Frankfurt. Porsche AG verloor 5,5 procent, BMW daalde met 3,3 procent en Volkswagen ging 3,2 procent achteruit.

Ook in Parijs stonden de aandelen van autofabrikanten onder druk. Renault daalde met 2,6 procent en Stellantis verloor 3,4 procent.

E.ON, donderdag nog de gebeten hond op een positieve Duitse beurs, wist vrijdag met 0,6 procent te herstellen. Ook Deutsche Telekom wist richting het weekend licht te stijgen, na het verlies gisteren. Het aandeel won 0,2 procent.

In Parijs noteerde Engie 1,5 procent hoger. STMicroelectronics verloor 4,9 procent. Edenred daalde met 4,5 procent.

Halfgeleideraandelen beleefden ook in Amsterdam een moeilijke dag, met verliezen van 4,2 tot 5,0 procent voor ASML, Besi en ASMI. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een adviesverlaging voor ASML van Morgan Stanley, dat het aandeel van zijn kooplijst haalde en het koersdoel verlaagde. Ook het koersdoel van ASMI ging omlaag.

In Brussel ging UCB aan kop met een winst van 1,7 procent, terwijl Umicore onderaan bungelde met een verlies van 7,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 5.681,57 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!