vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Media: JDE Peet's vreest gevolgen van Europese ontbossingswet
Beeld: ABM Financial News

Media: JDE Peet's vreest gevolgen van Europese ontbossingswet

(ABM FN-Dow Jones) Koffieproducerende landen zouden wel eens geblokkeerd kunnen worden van de Europese markt als Brussel het verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Hiervoor waarschuwde JDE Peet's vrijdag in een interview in de Financial Times.

Als de nieuwe ontbossingswet van de Europese Unie niet met minstens een jaar wordt uitgesteld, moet JDE Peet's landen mogelijk tijdelijk uit haar toeleveringsketen schrappen vanwege de onzekerheid over hun naleving van de regels, zei een van 's werelds grootste koffie- en theeproducenten tegen de Britse krant.

"Er moet duidelijkheid komen van de EU en de tijd dringt", zei Christopher Beath, die bij JDE Peet's werkzaam is als Global Coffee and Tea Sourcing Director.

De sector heeft aanzienlijke investeringen gedaan op basis van haar eigen interpretatie van de nieuwe regels, volgens Beath, en bedrijven zullen het moeilijk krijgen om de deadline na te leven "als die interpretatie onjuist is", volgens de directeur.

De ontbossingsverordening van de EU, de EUDR, die zich richt op grondstoffen als cacao, palmolie en rubber, maar ook op koffie, treedt op 30 december in werking. Maar de Europese Commissie heeft nog geen richtlijnen gepubliceerd voor de naleving, hetgeen op kritiek stuit van nationale regeringen als Duitsland, brancheorganisaties en de Wereldhandelsorganisatie.

Een online nalevingssysteem zal naar verwachting binnenkort worden gepresenteerd, aldus EU-functionarissen die betrokken zijn bij de voorbereidingen, volgens de Financial Times.

De koffie-industrie, die momenteel kampt met torenhoge prijzen, is vooral bezorgd dat een kaartsysteem van de non-profit Enveritas niet voldoet aan de regels van de EU.

Enveritas maakt gebruik van satellietbeelden met hoge resolutie om ontboste gebieden met koffieteelt te identificeren en werkt vervolgens samen met overheden en boeren om het land te herbeplanten, zodat het hele land of de hele regio ontbossingsvrij verklaard kan worden. JDE Peet's werkt samen met de organisatie.

Maar de EU-wetgeving vereist dat elke zending koffie kan worden getraceerd naar specifieke percelen of polygonen, waar de koffie is verbouwd. De volumes in elke lading moeten overeenkomen met de volumes die redelijkerwijs kunnen worden geproduceerd uit de specifieke polygonen die bij die lading horen, om te voorkomen dat partijen koffie van ontbost land worden gemengd met bonen die aan de regels voldoen.

Dit sluit de bredere aanpak van het in kaart brengen van hele landen of regio's uit.

De Enveritas-aanpak pakte ontbossing met succes aan, aldus Beath, maar "naleving van de EUDR is iets anders", volgens de JDE-directeur.

Volgens Beath is JDE Peets op alle scenario's voorbereid, maar als het in kaart brengen van Enveritas door Brussel niet toereikend wordt bevonden, zouden sommige producenten die het gebruiken na 30 december niet meer aan de EU kunnen verkopen.

Aandelen van JDE Peet's noteerden vrijdagmiddag op het Damrak ruim 8 procent lager op 18,45 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!