vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street neemt adempauze na recordsessie
Beeld: NYSE

Wall Street neemt adempauze na recordsessie

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag wat lager openen, nadat de Dow Jones en de S&P 500 gisteren nog nieuwe records op de borden zette en de Nasdaq 2,5 procent kon bijschrijven.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de opening 0,3 procent lager en voor de Nasdaq dreigt er een openingsverlies van 0,4 procent.

Beleggers lijken toch wat moeite te hebben met het interpreteren van "de bazooka van de Fed" van afgelopen woensdag, aldus analist Corné van Zeijl van Cardano in gesprek met ABM Financial News. De eerste reactie op woensdag was timide, gevolgd door enigszins wat euforie op donderdag, om vervolgens vrijdag weer wat gas terug te nemen.

Van Zeijl benadrukte dat de 'dot plot' van de Fed vrij duidelijk een verdere daling van de rente aangeeft. Maar in aanloop naar verkiezingen in de VS, is het doorgaans een wat lastige periode voor aandelen, aldus de analist. Maar als die zijn geweest en de renteverlagingen meer tractie krijgen lijkt de weg naar boven die van de minste weerstand, denkt Van Zeijl. 

Verder staat er vrijdag vandaag een drukke november-expiratie op de rol. Het is niet de grootste expiratie ooit, maar toch nog steeds behoorlijk groot. Beleggers zullen vrijdag optiecontracten zien aflopen die verbonden zijn aan meer dan 5 biljoen dollar aan verhandelbare aandelen tijdens de zogeheten 'triple witching'.

Daarna zal de focus volgende week onder meer verschuiven naar de PMI-data, het consumentenvertrouwen, de Amerikaanse economische groei en op vrijdag de PCE-inflatie data. Ook zal naar verwachting donderdag Powell een speech geven.

De olieprijzen deden een stapje terug en een vat WTI-olie werd 0,3 procent goedkoper op 71,75 dollar.

De tienjarige rente in de VS daalde licht en de euro/dollar steeg naar 1,1166. Op weekbasis is de Europese munt met 0,8 procent gestegen nadat de Fed eerder deze week de rente met 50 basispunten verlaagde, hetgeen de dollar verder onder druk zette.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van FedEx kelderden voorbeurs met ruim 13 procent, nadat het logistieke bedrijf donderdagavond kwartaalcijfers rapporteerde. Die kwamen ruim onder de schattingen van Wall Street uit. Ook verlaagde FedEx de outlook voor dit boekjaar.

Nike kondigde aan dat CEO John Donahoe op 13 oktober met pensioen gaat, na bijna vijf jaar leiding te hebben gegeven. Donahoe wordt vervangen door bedrijfsveteraan Elliott Hill, die in 2020 met pensioen ging. Het aandeel steeg in de voorbeurshandel met bijna 8 procent. 

Lennar rapporteerde over het afgelopen kwartaal een meevallende winst. En de stap van de Fed om de rente te verlagen zal volgens Lennar de vraag naar woningen doen toenemen. Desondanks daalden de aandelen van de huizenbouwer vrijdag met 3,5 procent voor de openingsbel.

Trump Media & Technology Group daalde met 5,8 procent voorbeurs. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump, de grootste houder van aandelen in Trump Media, en andere aandeelhouders van het eerste uur zullen vanaf vrijdag aandelen kunnen verkopen, wanneer de lock-up periode afloopt. Trump heeft gezegd dat hij niet van plan is aandelen te verkopen.

Bank of America daalde met 0,2 procent voorbeurs nadat Warren Buffett's Berkshire Hathaway de afgelopen dagen de verkoop van de aandelen hervatte en voor ongeveer 900 miljoen dollar aan aandelen Bank of America verkocht. Hierdoor is zijn belang in de bank teruggebracht tot 34 miljard dollar, ofwel 10,8 procent van de uitstaande aandelen.

MillerKnoll daalde met ruim 5 procent nadat de winsten en omzet over het eerste kwartaal de verwachtingen van analisten hadden gemist en het kantoormeubelbedrijf zwakke prognoses voor het tweede kwartaal had afgegeven.

Constellation Energy steeg met ruim 8 procent voor de start van de reguliere handel, nadat het bedrijf een overeenkomst tekende met Microsoft. Constellation zal de onbeschadigde reactor op Three Mile Island, de locatie van het ergste nucleaire ongeval in de Amerikaanse geschiedenis, opnieuw opstarten en de opgewekte stroom aan de softwaregigant verkopen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 en de Dow Jones stegen donderdag respectievelijk 1,7 procent en 1,3 procent naar 5.713,64 en 42.025,19 punten. De Nasdaq won 2,5 procent op 18.013,98 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!