vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Valuta: yen verzwakt na Japans rentebesluit
Beeld: ABM Financial News

Valuta: yen verzwakt na Japans rentebesluit

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse yen is vrijdag onder druk komen te staan ten opzichte van de Amerikaanse dollar, na opmerkingen van de gouverneur van de Bank of Japan in navolging van het rentebesluit, waarin de BoJ de rente ongemoeid liet.

De Japanse rente bleef conform de verwachting staan tussen de 0,15 en 0,25 procent.

Volgens valutastrategen van ING heeft de Japanse centrale bank er steeds meer vertrouwen in dat ze haar duurzame inflatiedoelstelling zal halen. De timing van de volgende [rente]verhoging blijft echter onzeker, "maar we zien een kans op een verhoging in december", aldus ING.

De yen daalde vooral na de opmerkingen van gouverneur Kazuo Ueda, die zei dat de inflatierisico's zijn afgenomen, zagen analisten van MUFG Bank.

De dollar/yen koers steeg vrijdag tegen het einde van de ochtend met 0,8 procent naar 143,80. Toch denkt MUFG Bank dat elke devaluatie van de yen beperkt blijft, nu de BoJ vasthoudt aan het voornemen om de rentes in de toekomst verder te verhogen.

Experts van ING wezen er echter op dat de BoJ geen haast heeft met een volgende renteverhoging. De centrale bank wil eerst de impact van de twee eerdere verhogingen dit jaar beoordelen, nu de inflatierisico's zijn afgenomen door de zwakkere yen.

Volgens ING zullen de inflatiecijfers voor de maand oktober "de sleutel zijn" voor het bepalen van de timing van de volgende Japanse renteverhoging.

"Oktober is typisch de maand voor prijsstijgingen in de tweede helft van het jaar, dus het is de moeite waard om te kijken of de recente solide loongroei en bedrijfswinsten het prijszettinggedrag van bedrijven hebben veranderd", aldus ING.

Vrijdag werd bekend dat de Japanse consumentenprijzen in augustus met 3,0 procent licht zijn gestegen op jaarbasis, na een inflatie van 2,8 procent in juli. De kerninflatie zonder vers voedsel kwam uit op 2,8 procent. De cijfers kwamen niet als een verrassing.

De euro/dollar handelde vrijdag stabiel rond 1,1164. Op weekbasis is de Europese munt met 0,8 procent gestegen nadat de Fed eerder deze week de rente met 50 basispunten verlaagde, hetgeen de dollar verder onder druk zette.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!