vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Nieuwe records op Wall Street en een topdag voor de Nasdaq

Nieuwe records op Wall Street en een topdag voor de Nasdaq

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden met nog een paar uur handel te gaan flink hoger, nadat de Federal Reserve woensdag de rente een half procentpunt verlaagde.

De toonaangevende S&P 500 en de Dow Jones stegen respectievelijk 1,9 en 1,3 procent en scherpten daarmee de recordstanden aan op 5.722,00 en 42.049,19 punten. De Nasdaq was nog niet zover na de recente dalingen, maar beleefde wel een topdag met een winst van 2,8 procent op 18.067,54 punten.

Woensdagavond was daar nog twijfel na het rentebesluit met een lager slot, maar vandaag was het glas weer aardig vol. De rentedaling zorgde ervoor dat de inmiddels bekende zwaargewichten weer in trek waren en veel van de winsten voor hun rekening namen.

"De argumenten van de Fed om de rente te verlagen zijn duidelijk; de inflatie is onder controle, dus kan de rente naar beneden om te voorkomen dat de arbeidsmarkt verslechtert", aldus analisten van ING.

Volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets heeft de Fed een grote bazooka afgevuurd en is het de vraag wat de Amerikaanse centrale bank bij haar volgende rentebesluit gaat doen. Elke zwakte in de Amerikaanse economische cijfers zal de markt opvatten als een signaal voor nog zo'n "supergrote" renteverlaging.

Volgens analist Philip Marey van Rabobank kwam de Fed met een verlaging van 50 basispunten "wat paniekerig over". "Als ze nu al kiezen voor 50 basispunten, wat moet de Fed dan doen als de economie en de markten echt onderuitgaan, een verlaging van 75 basispunten?", vroeg Marey zich af.

Nieuwe macrocijfers uit de VS lieten vanmiddag geen eenduidig beeld zien. Zo daalden de wekelijkse steunaanvragen en schoot de ‘Philly Fed Index' onverwacht sterk omhoog, maar de leidende indicatoren daalden, net als de woningverkopen.

De olieprijzen bleven verder oplopen en werd een vat WTI-olie 1,7 procent duurder op 72,0932 dollar. Beleggers hielden onder meer de gebeurtenissen in het Midden-Oosten in de gaten nadat walkietalkies van de Libanese gewapende groep Hezbollah woensdag ontploften, na soortgelijke explosies van piepers de dag ervoor.

De tienjarige rente in VS steeg 6 basispunten naar 3,75 procent en de euro/dollar liep licht op naar 1,1160, maar handelde wel onder het hoogste punt van de dag. Het muntpaar heeft vooralsnog moeite met het hoogste niveau van 2024 dat rond de 1,1200 ligt.

Stijgers en dalers

Belangrijke technologiebedrijven herstelden zich een dag na de flinke rentedaling van de Federal Reserve. Tesla en AMD stegen respectievelijk met ongeveer 7,10 en 7,0 procent, terwijl Nvidia  5,4 procent kon bijschrijven en Apple bijna 4 procent in waarde steeg.

JD.com en Alibaba stonden 6,7 procent en 4,5 procent hoger nadat de Chinese bedrijven hun koers zagen stijgen in Hongkong. PDD Holdings, de eigenaar van Temu, won 2,7 procent.

De aandelen van Edgewise Therapeutics schoten met meer dan 50 procent omhoog nadat het biofarmaceutische bedrijf positieve topline-onderzoeksgegevens bekendmaakte voor een behandeling van hartziekten. De gegevens toonden een verbeterde functie aan bij patiënten met hypertrofische cardiomyopathie.

Het aandeel Mobileye Global steeg met bijna 17 procent. Intel zei donderdag dat het geen plannen heeft om zijn meerderheidsbelang in Mobileye af te stoten.

Het aandeel van biotechnologiebedrijf Exicure werd bijna 70 procent meer waard nadat het bedrijf aantoonde te voldoen aan de eisen voor een beursnotering aan Nasdaq en daarom de notering kan behouden.

Er waren ook verliezers, zo verloor Progyny, wat is gespecialiseerd in oplossingen voor vruchtbaarheids- en gezinsopbouwvoordelen een derde van zijn beurswaarde na het vertrek van een grote klant.

Hertz Global verloor daarentegen 3,4 tot 3,58 dollar na een Onderwogen advies van Barclays en een koersdoel van 3 dollar. De bank was positiever over de rivaal van het autoverhuurbedrijf Avis, met een Gelijkgewogen advies. 

Pakkettenbezorger FedEx publiceert zijn kwartaalcijfers donderdag nabeurs en stond 2,2 procent hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!