vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Zonnige nazomerdag op Damrak na Amerikaans rentebesluit
Beeld: ABM Financial News

Zonnige nazomerdag op Damrak na Amerikaans rentebesluit

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag flink hoger geëindigd, nadat de Federal Reserve woensdagavond de rente met 50 basispunten verlaagde. De AEX steeg met 1,8 procent op een sloy van 908,42 punten.

De, volgens Rabobank, toch "wat paniekerige" zet, werd op Wall Street woensdagavond nog met onzekerheid ontvangen, maar de stemming zat er donderdag goed in op de beurzen aan beide kanten van de oceaan.

Volgens Frank Vranken loopt de Fed in op het door de markten gedisconteerde tempo van renteverlagingen door de rente met 50 basispunten te verlagen.

Toch is een verlaging van 50 punten zonder dat een situatie van economische zwakte daarom vraagt, "zeer ongebruikelijk", volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild.

Volgens Vranken is de Amerikaanse renteverlaging "goed nieuws voor Europa", want de ECB kan haar renteverlagingen ook gaan versnellen.

"Als ze dat niet doet, kan de euro te snel in waarde stijgen", zei de marktkenner. De euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam op 1,1130 en daarmee onder het hoogste punt van de dag.

De Bank of England handhaafde donderdagmiddag conform de verwachting de rente op 5,00 procent. Ook de centrale banken uit Noorwegen en Turkije lieten hun rentes ongemoeid.

De BoE hanteert voorlopig een geleidelijke aanpak, maar marktkenners verwachten een volgende renteverlaging in november en mogelijk een versnelling van het tempo van verlagingen in de maanden erna.

De obligatiemarkten lieten een verdeeld beeld zien. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg licht, terwijl de tweejarige variant daalde. De Duitse tienjaarsrente bleef stabiel.

De olieprijzen stegen een procent. Beleggers houden de dreigende escalatie tussen Israël en Hezbollah nauwlettend in de gaten.

Stijgers en dalers

Adyen was koploper in de AEX, met een winst van 5,6 procent. Jefferies handhaafde het koopadvies op het aandeel.

Verder zaten halfgeleideraandelen in de lift. ASML won 4,6 procent, ASMI steeg met 5,6 procent en Besi eindigde 4,3 procent hoger. Barclays kwam met een sectorrapport, waarin het de koersdoelen voor ASML en Besi verlaagde maar wel het Overwogen advies op beide aandelen handhaafde. Het koersdoel voor ASMI ging omhoog, maar het advies bleef Gelijkgewogen.

Verliezers waren er nauwelijks. KPN leverde 2,2 procent in. Elders in Europa stonden telecomaandelen ook onder druk. Verder verloren Ahold Delhaize en DSM-Firmenich ongeveer een procent.

Arcadis steeg met 2,4 procent in de AMX. Heineken heeft Arcadis, NIRAS en RoyalHaskoningDHV ingeschakeld om de bierbrouwer te helpen met zijn doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar nul in 2030.

Aalberts ging aan kop in de Midkap. Het aandeel steeg met 6,4 procent. Verder won Air France-KLM 3,4 procent, net als AMG. Bank of America verlaagde donderdag het koersdoel voor Air France-KLM van 7,70 naar 7,50 euro en het advies bleef Underperform. De sector blijft laag gewaardeerd, volgens de analisten.

Galapagos en Vopak behoorden tot de weinige dalers, met verliezen van ruim anderhalf procent.

Bij de kleine aandelen deed Sif goede zaken, met een plus van 8,7 procent. Avantium daalde met 3,6 procent. TomTom won 7,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het Europese slot hadden de Amerikaanse beurzen er duidelijk zin in met nieuwe records voor zowel de S&P 500 als de Dow Jones. De Nasdaq kon 2,5 procent bijschrijven, waarbij de inmiddels bekende techzwaargewichten veel van het positieve werk deden.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!