vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
ACM trekt onderzoek naar overname Inflection door Microsoft in
Beeld: ABM Financial News

ACM trekt onderzoek naar overname Inflection door Microsoft in

(ABM FN-Dow Jones) De Autoriteit Consument & Markt heeft haar verzoek aan de Europese Commissie om de overname van startup Inflection door Microsoft te onderzoeken ingetrokken. Dit bleek donderdag uit een bericht van de toezichthouder.

De ACM deed dit verzoek vanwege de zorgen over de gevolgen van de overname in Nederland, die verband hielden met innovatie en keuze voor consumenten en bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Uit een recente rechterlijke uitspraak van het Europees Hof van Justitie in de zaak Illumina-Grail blijkt echter dat de Europese Commissie geen verzoeken kan behandelen van lidstaten die niet bevoegd zijn om de desbetreffende overname te onderzoeken, aldus ACM.  

"Deze uitspraak onderstreept het belang voor consumenten en bedrijven om overnames te kunnen toetsen waarvoor weliswaar geen meldingsplicht geldt bij de Europese Commissie of de ACM, maar die wel kunnen leiden tot negatieve gevolgen in Nederland", aldus de waakhond. De ACM pleit hier al langer voor.

"Het is de vraag of de sterkere positie van Microsoft na de overname van Inflection negatieve gevolgen heeft voor consumenten en bedrijven in Nederland, zoals minder keuze of innovatie. Daarom vonden wij dat onderzoek nodig was", aldus bestuursvoorzitter Martijn Snoep van ACM.

"De mogelijkheid om de gevolgen van dit soort overnames te onderzoeken en marktmacht te voorkomen ontbreekt nu. Daarvoor is een nieuwe bevoegdheid van de ACM nodig. Dat herstelt ook de mogelijkheid voor de ACM om dit soort overnames met gevolgen door heel Europa vervolgens door te verwijzen naar de Europese Commissie."

In maart dit jaar nam Microsoft een groot deel van het personeel, waaronder twee van de drie medeoprichters, van Inflection over en kreeg het Amerikaanse bedrijf het intellectueel eigendomsrecht voor het AI-model van Inflection en de chatbot Pi.

De overname hoefde niet gemeld te worden bij de Europese Commissie of de ACM omdat de omzetdrempels niet werden gehaald, volgens de toezichthouder.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!