vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Fed verlaagt rente met 50 basispunten
Beeld: Federal Reserve

Fed verlaagt rente met 50 basispunten

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve heeft de rente, zoals verwacht, met 50 basispunten verlaagd. Dit bleek woensdagavond uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De federal funds rate werd verlaagd naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent.

Het besluit werd bijna unaniem genomen. Alleen Michelle Bowman was tegen, zij wilde liever een renteverlaging van 25 basispunten.

Dat er een renteverlaging kwam, stond al vast. Fed-voorzitter Jerome Powell bevestigde dat vorige maand tijdens zijn toespraak op het jaarlijkse symposium voor centrale banken in Jackson Hole.

"De tijd is gekomen om het monetaire beleid aan te passen", zei Powell toen.

Volgens de CME FedWatch Tool rekende halverwege de middag 61 procent van de markt op een renteverlaging van 50 basispunten en 39 procent op een verlaging van 25 basispunten. Circa een uur voor het rentebesluit daalde het aantal beleggers dat op een verlaging van 50 basispunten rekent echter tot 55 procent.

Het is de eerste renteverlaging sinds 2020. In juli 2023 verhoogde de Fed de rente voor het laatst. Dit was de elfde verhoging sinds maart 2022, waarmee de rente op de hoogste stand noteerde sinds 2001.

De Fed-bestuurders zien de rente aan het einde van 2024 uitkomen op een mediaan van 4,4 procent, wat een neerwaartse bijstelling is van de prognose in juni, toen nog op 5,1 procent werd gemikt.

Ook de prognose voor 2025 werd neerwaarts bijgesteld ten opzichte van juni, van 4,1 procent naar 3,4 procent. Voor 2026 werd de prognose neerwaarts bijgesteld van 3,1 procent naar 2,9 procent.

Voor de langere termijn wordt de federal funds rate geraamd op 2,9 procent, wat een fractie hoger is dat de prognose van 2,8 procent in juni.

Inflatie

De inflatie wordt voor dit jaar geraamd op 2,3 procent, wat een neerwaartse bijstelling is ten opzichte van de raming in juni. Toen werd nog uitgegaan van een prijsstijging van 2,6 procent.

De raming voor 2025 werd ook neerwaarts bijgesteld, van 2,3 procent naar 2,1 procent. De raming voor 2026 werd gehandhaafd op een inflatie van 2,0 procent.

Voor de langere termijn wordt de inflatie geraamd op 2,0 procent, wat gelijk is aan de raming in juni en in lijn met de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.

De Amerikaanse economie groeit dit jaar volgens de Fed met 2,0 procent. En dat is een kleine neerwaartse bijstelling van de 2,1 procent die in juni werd voorzien.

In 2025 en 2026 bedraagt de groei naar verwachting ook 2,0 procent, wat gelijk is aan de prognoses in juni.

Over de werkloosheid werd de Fed voorzichtiger. In plaats van een werkloosheid van 4,0 procent in 2024, rekent de centrale bank nu op 4,4 procent. En volgend jaar zal dat 4,4 procent blijven, in plaats van 4,2 procent. In 2026 daalt de werkloosheid volgens de Fed naar 4,3 procent.

De euro/dollar steeg woensdagavond naar 1,1168.

Update: om renteverwachtingen en prognoses toe te voegen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!