vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AEX sluit lager in afwachting van Powell
Beeld: Euronext

AEX sluit lager in afwachting van Powell

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond.

De AEX index sloot 0,9 procent lager op 892,63 punten.

Volgens SEB was het een lange dag, omdat het rentebesluit pas na sluitingstijd van de beurzen in Europa valt.

Vrijwel zeker komt er een renteverlaging, voor het eerst sinds 2020, maar de grote onzekerheid is of de centrale bank de rente met een kwart of met een half procentpunt verlaagt.

Dat kan nog voor wat volatiliteit op de markt zorgen. "Gezien de onzekerheid die er nog is, kunnen we een behoorlijke reactie van de markt verwachten, ongeacht het besluit. Er is in de afgelopen vijftien jaar zo kort voor het rentebesluit niet eerder zoveel onzekerheid geweest als nu", stelde Deutsche Bank. "Er zal vandaag veel geld verdiend en verloren worden."

Handelaren lijken zich vooralsnog achter een grotere renteverlaging van 50 basispunten te scharen. Maar de vraag is of de Fed zich gedwongen voelt mee te gaan in dat optimisme.

Beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx denkt dat de 'dot plot', die de verwachte rentestanden volgens diverse beleidsmakers eind dit jaar en volgend jaar weergeeft, veel inzicht zal bieden. Ook van belang is het tempo waarmee de Fed zijn balans aan het afbouwen is. Sinds 2022 vermindert de Fed de geldhoeveelheid, om de enorme toename door 'quantitative easing' in de voorgaande jaren geleidelijk terug te draaien.

De S&P 500 tikte dinsdag een nieuw record aan, maar viel toen weer terug en sloot vlak.

Op macro-economisch vlak bleek de inflatie in de eurozone in augustus te zijn gedaald van 2,6 procent in juli naar 2,2 procent, zoals uit voorlopige cijfers al bleek. Ook de kerninflatie daalde naar 2,8 procent, tegen 2,9 procent in de drie voorgaande maanden.

De Britse inflatie was stabiel op 2,2 procent. Donderdag neemt de Britse centrale bank een rentebesluit. Verwacht wordt dat de rente ongemoeid wordt gelaten na de verlaging van 5,25 tot 5,00 procent in augustus.

Olie werd iets goedkoper maar de prijsdaling beperkte zich nadat bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week met 1,6 miljoen daalden. Dit was iets meer dan de verwachte daling met 1,0 miljoen vaten. Eerder daalde de olieprijs op speculatie over een onverwachte toename van de olievoorraden.

De euro/dollar noteerde op 1,1120. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1116 op de borden.

Volgens ING kan de dollar stijgen en de euro/dollar onder 1,10 komen als de renteverlaging 25 basispunten bedraagt, met een mogelijk herstel in de dagen daarna. Een kleine renteverlaging zal waarschijnlijk gepaard gaan met een 'dovish' boodschap, waarin Powell de deur openzet voor grotere renteverlagingen in de toekomst. Als de rente met 50 basispunten omlaag gaat en de markt dat opvat als een paniekactie van de Fed, dan kan de dollar juist dalen tegenover de euro en de Zwitserse frank, denkt ING.

Stijgers en dalers

Er was weinig nieuws over bedrijven op het Damrak. Onder de hoofdfondsen steeg Randstad het meest, met 1,1 procent. IMCD en Wolters Kluwer waren de sterkste dalers en verloren ruim 2 procent.

Halfgeleiderbedrijven ASML en ASMI verloren 1,5 en 1,8 procent na koersdoelverlagingen door Degroof Petercam. In zijn rapport "Don't Believe the AI'pe" stelde analist Michael Roeg dat ASML het meest gaat profiteren van de investeringen in de sector en hield daarom het koopadvies aan. ASMI en Besi hebben een Houden advies.

UMG sloot 1,2 procent lager. Dinsdag gaf de platenmaatschappij nieuwe doelstellingen af, die UBS vandaag ambitieuzer dan voorzien noemde.

Onder de Midkap-aandelen verloor Arcadis 2,3 procent. De olie-industrie stond onder druk: SBM Offshore verloor 1,6 procent en Fugro leverde 1,4 procent in. Shell daarentegen sloot nipt hoger in de AEX.

Air France-KLM was een van de weinige stijgers in de Midkap woensdag. Ook Just Eat en Inpost konden er nog een winstje uitpersen.

Onder de kleinere aandelen won Sif Holding 4,6 procent en B&S 2,3 procent.

NX Filtration sloot de rij met een verlies van 3,5 procent. Ook bioplasticbedrijf Avantium moest het ontgelden en sloot 2,7 procent lager.

CVC Capital Partners kreeg groen licht van Brussel voor de overname van het Poolse Comarch. Het aandeel daalde 0,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street bleef woensdag, net als dinsdag, dicht bij huis. De toonaangevende S&P 500 index noteerde rond sluitingstijd in Europa 0,1 procent lager.  

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!