vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Beursblik: macrocijfers VS geven geen uitsluitsel over omvang renteverlaging Fed
Beeld: Federal Reserve

Beursblik: macrocijfers VS geven geen uitsluitsel over omvang renteverlaging Fed

(ABM FN-Dow Jones) Ondanks beter dan verwachte macrodata, zoals vanmiddag de Amerikaanse detailhandelsverkopen, azen de financiële markten nog steeds op een renteverlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve woensdagavond. De vraag is of het Federal Open Market Committee daar gehoor aan geeft, schreven economen van ING dinsdag.

In augustus stegen de detailhandelsverkopen in de VS met 0,1 procent, waar vooraf werd gerekend op een lichte daling. De industriële productie liep in dezelfde maand met 0,8 procent op, waar een plus van 0,2 procent was voorzien.

Over het geheel genomen is de economische trend ruwweg vlak, volgens ING, maar dat is de afgelopen twee jaar ook het geval geweest.

"Niets van dit alles schreeuwt om economische zwakte", maar dat weerhoudt de markt er niet van om te gokken op een renteverlaging van 50 basispunten nu de angst voor inflatie afneemt en de zorgen over de Amerikaanse arbeidsmarkt toenemen, en de Fed de koe bij de horens moet vatten en het monetaire beleid zo snel mogelijk naar neutraal moet brengen.

Daar valt volgens ING zeker wat voor te zeggen en de verwachting van de bank is dan ook dat Fed-voorzitter Jerome Powell zich sterk zal maken voor een verlaging met 50 basispunten.

"Maar de vraag is of de andere leden van het FOMC daar net zo van overtuigd zijn", aldus ING.

"Een economie die groeit met 2,5 tot 3 procent, met een lage werkloosheid, een inflatie boven de doelstelling en aandelen die op recordhoogte staan, suggereren een grote mate van weerstand [binnen het beleidscomité]", volgens de bank.

En dat maakt de uitkomst van het rentebesluit morgen een dubbeltje op zijn kant.

De marktverwachting voor een renteverlaging van 50 basispunten is na de Amerikaanse macrodata van dinsdag licht gedaald, van 67 tot 63 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!