vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Olieprijs stijgt boven 70 dollar
Beeld: ABM Financial News

Olieprijs stijgt boven 70 dollar

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag gestegen. Bij een settlement van 70,09 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 2,1 procent duurder. 

De oliemarkten negeerden maandag een nieuwe reeks van matige cijfers uit China, terwijl men wacht op het rentebesluit van de Federal Reserve, later deze week.

"We verwachten een wisselvallige week op de ruwe oliemarkten", zeiden analisten van Blue Line Futures. Naast de Fed komen ook andere centrale banken met rentebesluiten, waaronder de Chinese centrale bank.

Vrijdag sloten de olieprijzen nog licht lager. Volgens de experts van Blue Line probeerde WTI richting het weekend al door de 70 dollar te breken. Maandag lukte dat wel.

Op weekbasis wonnen de olieprijzen terrein, gesteund door de impact van orkaan Francine op de olieproductie aan de Amerikaanse Golfkust. Toch waarschuwde Ipek Ozkardeskaya, senior analist bij Swissquote Bank, dat de opwaartse beweging slechts tijdelijk is en de zorgen over China nog altijd zwaarder wegen voor de oliemarkten. 

Sterke weerstand voor WTI wordt gezien tussen 70 en 72 dollar per vat, terwijl olieberen zouden kunnen proberen om Brent opnieuw onder 70 dollar per vat te duwen, aldus Ozkardeskaya. Brent kostte maandag iets minder dan 73 dollar.

Vanuit China kwam afgelopen weekend onder meer het nieuws dat de industriële productie en detailhandelsverkopen in augustus minder hard zijn gestegen, wat opnieuw bewijs is van een vertragend economisch momentum voor een van de grootste olieverbruikers ter wereld.

Uit olie-specifieke gegevens bleek bovendien dat Chinese raffinaderijen in augustus ongeveer 12,6 miljoen vaten per dag ruwe olie verwerkten, een daling van bijna 10 procent ten opzichte van de voorgaande maand en 17,5 procent lager op jaarbasis, zeiden strategen Warren Patterson en Ewa Manthey van ING.

De cijfers suggereren dat de zichtbare vraag naar olie daalde tot minder dan 12,5 miljoen vaten per dag, een daling van meer dan 15 procent op jaarbasis en het zwakste niveau sinds augustus 2022, volgens de experts van ING, terwijl de data ook laten zien dat de voorraden ruwe olie in China in augustus met ongeveer 3,2 miljoen vaten per dag toenamen, de grootste maandelijkse toename sinds 2015.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!