vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street koerst lager
Beeld: NYSE

Wall Street koerst lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag overwegend lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde met 0,1 procent op 5.620,09 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 41.524,61 punten en de Nasdaq noteerde 0,8 procent lager op 17.537,16 punten. 

Na een sterke week voor Wall Street nemen beleggers maandag gas terug, in afwachting van de belangrijkste gebeurtenis deze week: het rentebesluit van de Federal Reserve. De vraag is vooral: zal de Amerikaanse centrale bank de rente met 25 of toch met 50 basispunten verlagen?

Volgens de actuele FedWatch Tool van CME is de kans op een verlaging van 50 punten nu 61 procent. De markt rekent momenteel op 100 basispunten aan renteverlagingen tegen het einde van het jaar.

Hoewel het idee van een renteverlaging van 50 basispunten voor het weekend nog voor enthousiasme onder beleggers zorgde, is het de vraag of dat zo blijft als de Fed dit ook daadwerkelijk doet, zei econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"Direct een half procentpunt van de beleidsrente verlagen kan immers de suggestie wekken dat het slecht dreigt te gaan met de Amerikaanse economie. Een vrees die nog maar een tweetal weken geleden tussentijdse nervositeit op de markten veroorzaakte", volgens de econoom.

Maar, "een havikistische renteverlaging van 25 basispunten is niet wat de markten willen", volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. 

Analisten van Citigroup denken dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen die dinsdag verschijnen bepalend kunnen zijn voor de omvang van de renteverlaging, omdat deze indicator aangeeft hoe gezond de consumentenuitgaven zijn in de VS en het cijfer wordt gepubliceerd op de dag dat de Fed aan haar tweedaagse vergadering begint.

Gerekend wordt op een daling van de detailhandelsverkopen met 0,3 procent, na een stijging van 1,0 procent in juli.

Maandag was het relatief rustig op macro-economisch vlak. De Empire State index, die de bedrijvigheid in de regio New York meet, toonde in de maand september een onverwachte groei. De index verbeterde van -4,7 naar 11,5, waar werd gerekend op een verslechtering tot -5,0.

De bedrijfsactiviteit in de staat New York steeg daarmee voor het eerst in bijna een jaar. Bedrijven werden optimistischer dat de omstandigheden in de komende maanden zullen verbeteren, zei de New York Fed.

De euro/dollar handelde maandagavond op 1,1126, terwijl de obligatierentes licht daalden. De olieprijzen stegen met bijna twee procent.

Bedrijfsnieuws

Intel heeft zich officieel gekwalificeerd voor 3,5 miljard dollar aan federale subsidies om halfgeleiders te maken voor het Pentagon. Dit meldde persbureau Bloomberg dit weekend op basis van bronnen. De financiering zou op zijn vroegst deze week al aangekondigd kunnen worden, volgens de ingewijden. Het zou een aanvulling zijn op subsidies ter waarde van 8,5 miljard dollar en 11 miljard dollar aan leningen die Intel in maart kreeg toegekend onder de Chips and Science Act. Het aandeel Intel steeg met 2,8 procent.

Aandelen van Trump Media & Technology daalden maandag met 3,8 procent. Zondag ontsnapte voormalig president Donald Trump aan een nieuwe aanslag. Vorige week stegen de aandelen nog met ruim 5 procent, toen Trump aangaf zijn aandelen in het bedrijf niet te zullen verkopen wanneer een lock-up periode binnenkort afloopt.

Boeing verloor 1,5 procent, nadat het aandeel van de vliegtuigbouwer vrijdag nog 3,7 procent verloor vanwege een staking door de grootste vakbond, die circa 33.000 werknemers vertegenwoordigt. Volgens S&P wordt de kredietstatus van Boeing niet direct bedreigd door de staking. Moody's gaf voor het weekend nog aan een verlaging te overwegen.

Apple daalde met 3,1 procent, nadat Barclays schreef dat de vraag naar de nieuwe iPhone 16 in China achterblijft bij de niveaus van vorig jaar. Bank of America wees erop dat de levertijden voor de nieuwe modellen toenemen, maar nog wel iets korter zijn dan vorig jaar. De Amerikaanse bank houdt vast aan zijn koopadvies op het aandeel.

Nvidia noteerde 2,4 procent lager, nadat het aandeel vorige week nog aardig steeg.

Aandelen van Nuvalent stegen met 22,5 procent, nadat het biotechbedrijf met positieve onderzoeksresultaten kwam van een studie om een kankerbehandeling te testen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!