vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Weinig beweging op Europese beurzen
Beeld: Deutsche Börse AG

Weinig beweging op Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen bleven maandag dicht bij huis, in afwachting van een renteverlaging door de Federal Reserve later in de week, die hoger zou kunnen uitvallen dan tot voor kort werd voorzien.

De brede Stoxx Europe 600 index noteerde nagenoeg vlak op 515,83 punten. De DAX-index daalde 0,3 procent tot 18.650 punten en de Franse CAC40 stond licht hoger op 7.468 punten. De FTSE 100-index daalde 0,1 procent in Londen.  

De kans dat de Fed de rente niet met 25 maar met 50 basispunten verlaagt woensdag, is volgens het CME FedWatch Tool gestegen naar 59 procent. 

"De rente is historisch restrictief", volgens Adam Hetts van Janus Henderson Investors. "Hoewel 50 basispunten veel meer lijkt dan 25 basispunten, is het geen belachelijk cijfer in de context van hoe hoog de rente is geweest en hoe lang."

Ook de Britse, Noorse, Braziliaanse, Turkse en Zuidafrikaanse centrale banken nemen deze week een rentebesluit, terwijl ook in Japan en China verklaringen zullen worden afgegeven door centrale banken.

Economisch nieuws is maandag grotendeels beperkt tot de zogeheten Amerikaanse Empire State index voor september.

Dinsdag zijn er nog cijfers van ZEW over het economisch sentiment in Duitsland en diverse Amerikaanse economische cijfers. Woensdag maakt de Fed zijn rentebesluit bekend.

De olieprijs steeg. WTI-olie voor november kostte 68,36 dollar per vat, een stijging van 0,9 procent. Brent-olie werd 0,8 procent duurder op 72,16 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1122. Bij  het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1080 op de borden.  "De euro/dollar zal waarschijnlijk boven 1,10 blijven", volgens Robert Mialich van UniCredit. Als de Fed de rente met 50 basispunten verlaagt, kan de munt echter boven de 1,12 stijgen, denkt hij.

Bedrijfsnieuws

Uitschieters waren maandagochtend dun gezaaid.

L'Oreal was een sterke stijger in de EuroStoxx50 met een plus van 1,1 procent. Spaanse bankaandelen deden het nog net iets beter.

Sartorius was de sterkste daler in de DAX-index met een min van 2,6 procent. 

Topman Andrea Orcel van UniCredit wil de Europese Jamie Dimon worden, door de Italiaanse bank te laten fuseren met Commerzbank en zo een leider in het Europese bankenlandschap te creëren, aldus The Wall Street Journal. UniCredit heeft een belang opgebouwd van 9 procent in Commerzbank.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een vlakke tot licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag hoger. De S&P 500 steeg 0,5 procent op 5.626,02 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 41.393,78 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 17.683,98 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!