vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AEX herstelt weer richting 900 punten
Beeld: ABM Financial News

AEX herstelt weer richting 900 punten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week de weg naar herstel ingezet richting de 900 punten, na inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en een weinig verrassend rentebesluit van de Europese Centrale Bank, waarbij de rente werd verlaagd.

Op een slot van 899,60 punten op vrijdag, won de AEX op weekbasis 2,3 procent. Op een slot van 879,29 punten verloor de hoofdindex vorige week nog 4,3 procent.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING moeten beleggers wel rekening houden met aanhoudende volatiliteit. Die zou zomaar aan kunnen houden tot de Amerikaanse verkiezingen.

Beleggingsspecialist Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft ondertussen positief over aandelen.

"Zolang winsten blijven stijgen, zien we dit als een steun voor aandelenmarkten. Zeker met dalende inflatie en vooral met centrale banken die hun beleidsrentes verlagen", aldus Van Leenders.

In Amerika koelde de inflatie in augustus af tot 2,5 procent, na een stijging van de consumentenprijzen met 2,9 procent in de maand ervoor. Gerekend werd op een inflatie van 2,6 procent. De kerninflatie bleef steken op een toch wel tegenvallende 3,2 procent. De producentenprijzen in de VS lieten in augustus eenzelfde beeld zien, met een hogere kerninflatie.

"Heel even was er dan ook teleurstelling bij beleggers, die hadden gehoopt op iets minder hoge inflatiecijfers. Dat vergroot immers de kans op een renteverlaging van 50 basispunten door de centrale bank, de Fed, volgende week. De kans hierop werd na de publicatie van de cijfers vrijwel gelijk ‘uitgeprijsd’", zag Wiersma.

Verder stond de week in het teken van het rentebesluit van de ECB. Conform de marktverwachting werd de depositorente verlaagd met 25 basispunten tot 3,50 procent. De basisrente ging omlaag tot 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit ging naar 3,90 procent. De rentes stonden op 3,75, 4,25 en 4,50 procent.

Volgens de centrale bank was het passend "om weer een stap te zetten bij de matiging van de monetairbeleidsrestrictie."

Het besluit was unaniem, zei voorzitter Christine Lagarde in een toelichting. Daarin benadrukte ze ook dat "noch de volgorde, noch de omvang van ECB-renteverlagingen vooraf is bepaald."

Nieuwe inflatieramingen van de ECB toonden dat de kerninflatie nog enigszins hardnekkig blijft, onder meer door de aanhoudend hoge diensteninflatie. Verder werden de groeiramingen van drie maanden geleden licht neerwaarts bijgesteld.

De zwakkere groei zal volgens econoom Carsten Brzeski van ING de drijfveer worden voor meer agressieve renteverlagingen door de ECB, maar die komen er pas volgend jaar, denkt hij.

Gezien de nog steeds grote onzekerheden zal de ECB waarschijnlijk ergens op terug willen vallen, zei Brzeski, en dat zijn actuele economische ramingen, die in december volgen.

"Daarom komt de volgende renteverlaging waarschijnlijk in december en niet in oktober", aldus de econoom van ING.

Verder was er afgelopen week ook aandacht voor het presidentiële debat tussen vicepresident Kamala Harris en voormalig president Donald Trump. Volgens analisten van Rabobank werd dat debat gewonnen door Harris.

"Dat is duidelijk wat de meeste polls laten zien", aldus Rabobank. "Dit was in geen enkel opzicht een herhaling van het debat tussen Biden en Trump."

Volgens de bank klonk Harris "presidentieel", terwijl Trump niet eens aanwezig leek "en boos klonk".

Rabobank verwacht nog wel dat Trump de verkiezingen zal winnen. Harris zal nog een flinke inhaalslag moeten maken om hem te verslaan.

Het verkiezingsdebat kan ook van invloed zijn op het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week, zeiden analisten van Evercore.

"Het vooruitzicht van een zeer spannende verkiezing kan de centrale bank ertoe aanzetten om een grote renteverlaging uit te stellen tot na de verkiezingen."

Toch is de kans dat de Fed volgende week de rente met 50 basispunten verlaagt, nu 50 procent, bleek uit de actuele FedWatch Tool van CME. Daarom is het rentebesluit van volgende week volgens experts van Deutsche Bank de eerste bijeenkomst in jaren met zoveel onzekerheid over de omvang van een renteverlaging.

De olieprijzen zakten afgelopen week tot het laagste niveau dit jaar. Oliekartel OPEC kwam met een maandrapport waarin opnieuw de prognose voor de verwachte groei van de vraag naar olie werd verlaagd. Orkaan Francine, die aan land kwam aan de Amerikaanse Golfkust bij Louisiana, zorgde evenwel voor productieverstoringen die de olieprijzen, vermoedelijk kortstondig, een impuls gaven. Op weekbasis resteerde een winst van circa twee procent.

De euro/dollar handhaafde zich rond de 1,11.

Stijgers en dalers

Halfgeleideraandelen konden afgelopen week profiteren van koerswinsten van Amerikaanse sectorgenoten als Nvidia. Jensen Huang, topman van Nvidia, uitte zich tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Goldman Sachs positief over de uitrol van Nvidia's nieuwe Blackwell processor, en dat viel goed bij beleggers.

"Techaandelen, en groeiaandelen in het algemeen, zijn weer gevraagd, nadat ze sinds de top van halverwege juli flink waren gecorrigeerd", merkte investment manager Simon Wiersma van ING op. De winstnemingen waren volgens hem dan ook een beetje te ver doorgeslagen.

ASML steeg op weekbasis met 7,8 procent, ASMI won 6,3 procent en Besi ging als koploper in de AEX er 9,1 procent op vooruit.

JPMorgan haalde ABN AMRO van zijn verkooplijst en plakte een Neutraal advies op het aandeel, terwijl het koersdoel 15,30 euro bleef. De Amerikaanse bank ziet ABN AMRO als een potentiële overnameprooi. Als gevolg ging het advies voor het aandeel omhoog. Kort na dit rapport van JPMorgan bleek uit een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland bereid is om het belang in ABN AMRO met verlies te verkopen. Het aandeel ABN AMRO steeg afgelopen week met 4,4 procent, maar ligt met 15,93 euro nog altijd ver onder de 31,49 euro die Nederland nodig heeft om haar investering terug te verdienen.

RELX kreeg een koopadvies van ING, met een koersdoel van 51,00 euro. Volgens de bank kan RELX de autonome omzetgroei in de komende jaren versnellen tot hoge enkelcijferige percentages, dankzij de verdere verschuiving naar instrumenten voor data-analyse en besluitvorming. Het aandeel is volgens ING ook aantrekkelijk gewaardeerd ten opzichte van sectorgenoten en de sterke kasstroom van meer dan 20 procent van de omzet moet ruimte geven voor het belonen van aandeelhouders én overnames. Het aandeel won op weekbasis 3,3 procent op 43,08 euro.

AMG ging in de Midcap 9,7 procent hoger. Citigroup wees erop dat de grote Chinese lithiumproducent CATL overweegt een deel van zijn lithiummijnbouw en productie op te schorten. Dit is een lichtpuntje voor andere lithiumproducenten zoals AMG, die kampen met lage prijzen, ondanks de cruciale rol die het metaal speelt in de energietransitie.  

InPost verloor juist 5,4 procent bij een slot van 16,92 euro op vrijdag. Advent International heeft het belang in InPost verkleind van 15,02 naar 10,98 procent. Dit meldde InPost donderdag nadat eerder in de week al bekend werd dat AI Prime & Cy, onderdeel van Advent International, 20 miljoen aandelen InPost in de markt zette. De aandelen werden verkocht voor 17,00 euro per stuk.

OCI meldde de verkoop van zijn methanoltak voor iets meer dan 2 miljard dollar. Analisten reageerden positief. OCI maakte ook bekend dat het de belangen die Alpha Dhabi Holding PJSC en ADQ in OCI Methanol terug heeft gekocht. Hoeveel OCI betaalt om zijn partners uit te kopen, werd niet gemeld. Het aandeel verloor afgelopen week 4,6 procent.

Bij de smallcaps won NX Filtration 3,8 procent terwijl Fastned met 9,7 procent steeg. Ook Pharming en Azerion stegen met circa 9 procent.

Theon ging op weekbasis 0,5 procent hoger na cijfers en de aankondiging van een overname. Theon neemt een belang van 60 procent over in Harder Digital, een fabrikant van beeldversterkerbuizen, of helderheidsversterkers, voor bijvoorbeeld nachtkijkers. Harder Digital is vooral actief in de Duitse markt. Theon investeert 34 miljoen euro in het bedrijf.

Ebusco wil in het vierde kwartaal 36 miljoen euro ophalen via een claimemissie. Met dit geld wil Ebusco het reorganisatieplan financieren. Verder heeft het Zweedse Connect Bus een opdracht voor 47 bussen ingetrokken. Op vragen van ABM Financial News als hoeveel omzet met deze opdracht was gemoeid, of er boetes gepaard gaan met de annulering en waarom de order is geannuleerd, wilde Ebusco geen antwoord geven. Het aandeel verloor bijna 12 procent op weekbasis.

Bij de lokale fondsen won CVC 2,9 procent op weekbasis, na een koersdoelverhoging door Deutsche Bank. Euronext kreeg een fors hoger koersdoel van Jefferies, dat ging van 105,00 naar 125,00 euro. Het aandeel steeg 2,6 procent op weekbasis op een slot van 100,80 euro op vrijdag.

Vivoryon zoekt naar financiering voor zijn nierstudie, na het falen van de Alzheimer-studie, waaruit het bedrijf nog wel nieuwe inzichten verwerft. Dat bleek afgelopen week uit de halfjaarcijfers van het bedrijf. Vivoryon maakte in de eerste helft van 2024 fors hogere kosten voor klinische ontwikkeling, waardoor het nettoverlies steeg. Het aandeel won 10,5 procent op weekbasis.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!