vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street sluit sterke week positief af
Beeld: ABM Financial News

Wall Street sluit sterke week positief af

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 0,5 procent op 5.626,02 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 41.393,78 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 17.683,98 punten.

Op weekbasis stegen de drie indexen behoorlijk, waarbij de Nasdaq er zelfs 6 procent op vooruit ging.

Volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx is Nvidia een aanjager van de beursrally. Het aandeel steeg afgelopen week al met zo'n 16 procent. Sectorgenoot Broadcom won de afgelopen dagen al ruim 20 procent.

De PHLX Semiconductor Index, of SOX, won afgelopen week zo'n 10 procent en deed het daarmee weer beter dan de S&P 500, die 4 procent steeg op weekbasis. Maar de SOX noteert nog altijd lager dan zijn piek in juli en analist Jordan Klein van Mizuho maakt zich zorgen over de algemene gezondheid van de sector en vraagt zich af of de koerswinsten van Nvidia en Broadcom misschien een minder positief sentiment maskeren.

Speculatie over een mogelijke renteverlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve geeft het sentiment momenteel ook een impuls. The Wall Street Journal meldde donderdag dat de Fed nog steeds wikt en weegt of men de rente met een standaard 25 basispunten zal verlagen, of toch met 50 punten.

De FedWatch Tool van CME houdt momenteel rekening met een kans van 45 procent op een verlaging met een half procentpunt en een kans van 55 procent op een verlaging met een kwart procentpunt.

Als dat zo blijft, dan "zou het de eerste bijeenkomst in jaren zijn waar er serieuze onzekerheid is over het rentebesluit", aldus Deutsche Bank.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Amerikaanse importprijzen in augustus met 0,3 procent zijn gedaald, nadat ze in juli nog met 0,1 procent stegen. Opvallend was de daling van de importprijzen voor brandstof met 3,0 procent.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan liet in voorlopige cijfers over de maand september een verbetering zien, terwijl de inflatieverwachting voor de komende twaalf maanden daalde tot 2,7 procent. De lange termijn inflatieverwachting liep iets op, tot 3,1 procent.

De olieprijzen daalden vrijdag licht maar stegen op weekbasis wel, gesteund door de verstoringen in de aanvoer nadat orkaan Francine eerder deze week aan de Amerikaanse Golfkust aan land kwam en vervolgens afgezwakte tot een tropische depressie.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,1080.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Boeing daalden vrijdag met 3,7 procent. De grootste vakbond van Boeing is in staking na het afwijzen van een nieuwe cao, waardoor de productie van de best verkochte vliegtuigen momenteel stil ligt. Volgens CFO Brian West brengt de staking het herstel van Boeing in gevaar. Moody's overweegt een verlaging van de kredietratings.

Na de verkoopgolf op donderdag verloren de aandelen van Moderna richting het weekend nog eens 2 procent, nadat de vaccinmaker afgelopen week aankondigde dat het de uitgaven voor onderzoek zal verlagen en de ontwikkeling van sommige medicijnen gaat stopzetten om geld te besparen.

Oracle gaf een positieve langetermijnvisie af tijdens een analistenbijeenkomst donderdagavond, nadat de softwaremaker aan het begin van de week al met sterke kwartaalcijfers kwam. Aandelen stegen vrijdag licht.

Adobe heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst geboekt en presteerde beter dan verwacht. Maar de afgegeven outlook viel tegen. Het aandeel verloor vrijdag 8,5 procent.

De aandelen van RH (Restoration Hardware) stegen met 25,5 procent nadat het woninginrichtingsbedrijf meldde dat de vraag afgelopen kwartaal is aangetrokken, waardoor de omzet en aangepaste winst boven de ramingen van Wall Street uitkwamen.

Life science techbedrijf Singular Genomics Systems heeft een niet-bindend overnamevoorstel van Deerfield Management ontvangen van 10 dollar per aandeel. De aandelen van Singular stegen met liefst 119 procent naar 12,38 dollar.

Biotechbedrijf Immuneering heeft positieve onderzoeksresultaten gepresenteerd van een eerste Fase 2-studie voor zijn remmer IMM-1-104 in combinatie met chemotherapie bij eerstelijns alvleesklierkankerpatiënten. De aandelen stegen met 41,3 procent.

Trump Media & Technology steeg vrijdag met bijna 12 procent en wist daarmee een weekverlies om te buigen in een winst van ruim 5 procent op weekbasis. Voormalig president Trump gaf aan dat hij zijn aandelen niet zal verkopen wanneer de lock up periode later deze maand ten einde komt. Het aandeel kwam na het debat tussen Trump en vicepresident Kamala Harris wel onder druk te staan. Volgens kenners en polls werd dat debat gewonnen door Harris.

Het aandeel U.S. Steel maakte een sprong van bijna 4 procent na een bericht in de Washington Post dat de Amerikaanse president Joe Biden de overname van U.S. Steel door het Japanse Nippon op korte termijn niet zal blokkeren.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!