vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Olieprijs daalt licht
Beeld: ABM Financial News

Olieprijs daalt licht

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag licht gedaald. Bij een settlement van 68,65 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 0,5 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde licht.

Op weekbasis stegen de olieprijzen wel, nadat aan het begin van de week nog een dieptepunt werd bereikt. De impuls kwam nadat orkaan Francine in de afgelopen dagen de productie in de Golf van Mexico verstoorde.

Francine heeft ongeveer 670.000 vaten per dag van de productie in de Golf van Mexico stilgelegd, wat neerkomt op ongeveer 39 procent van de capaciteit van de regio. Dit zorgde voor een “orkaanbod” op de prijzen voor ruwe olie, ondanks de aanhoudende bezorgdheid over de vraagvooruitzichten, zei Stephen Innes van SPI Asset Management.

"Producenten op de offshore platforms voeren [vrijdag] veiligheidscontroles uit en zijn van plan om de productie dit weekend weer op gang te brengen, terwijl ook de exporthavens weer worden geopend", schreef het energieteam van StoneX.

Ondertussen waarschuwde het Internationaal Energieagentschap afgelopen week dat de wereldwijde vraag afkoelt, vooral omdat de Chinese economie het moeilijk heeft, terwijl de productie van ruwe olie buiten OPEC+ blijft groeien. Het kartel en de bondgenoten hebben onlangs de plannen om te beginnen met het afbouwen van een aantal productiebeperkingen met twee maanden uitgesteld tot december.

"Die aanbodovervloed verklaart waarom handelaren bearish blijven ondanks de kortetermijnverstoring in de Amerikaanse voorraden [door orkaan Francine]" zei Innes. "Ondanks de huidige aanbodrisico's blijft het overaanbodverhaal boven de markt hangen, waardoor het opwaartse potentieel van olie beperkt blijft", zei de expert van SPI.

De beslissing van OPEC+ om geplande productieverhogingen uit te stellen, zal weinig verschil maken, denkt Roukaya Ibrahim van BCA Research.

Zelfs een scenario waarin OPEC en haar bondgenoten hun huidige leveringsbeperkingen tot het einde van het jaar handhaven "zal niet genoeg zijn om een overschot op de oliemarkten volgend jaar te voorkomen", zei de marktstrateeg.

"Het OPEC-beleid is van oudsher eerder reactief dan proactief", volgens Ibrahim. "Daarom is het onwaarschijnlijk dat ze de productie van ruwe olie zal verlagen totdat de olieprijzen naar een veel lager niveau zakken."

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!