vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AEX sluit week weer rond de 900 punten af
Beeld: ABM Financial News

AEX sluit week weer rond de 900 punten af

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag rond de 900 punten gesloten en inmiddels aardig hersteld nadat de index begin september nog onder de 880 punten belandde. Het herstel van de technologieaandelen speelde hierbij een grote rol.

De AEX steeg vrijdag uiteindelijk 0,7 procent bij een slot van 899,60 punten en kon op weekbasis ruim 2 procent bijschrijven.

Het herstel kreeg woensdag handen en voeten nadat halfgeleideraandelen zoals zwaargewicht ASML konden profiteren van koerswinsten van sectorgenoten als Nvidia. De Amerikaanse chipreus ging er woensdag al duidelijk op vooruit en ook donderdag steeg het aandeel op Wall Street.

Jensen Huang, topman van Nvidia, uitte zich tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Goldman Sachs positief over de uitrol van Nvidia's nieuwe Blackwell processor en dat viel goed bij beleggers.

"We verwachten dat groeiaandelen de komende tijd weer wat kunnen outperformen ten opzichte van waardeaandelen", zei investment manager Simon Wiersma van ING, die ook vindt dat de recente winstnemingen voor techaandelen een beetje te ver zijn doorgeslagen.

Ook kwam er afgelopen week hulp van de Europese Centrale Bank die conform de verwachting de rente verlaagde, maar uiterst voorzichtig bleef over het te volgen rentepad, gezien de taaie inflatie.

De markt rekent nu op een volgende verlaging in december en dan wellicht elk kwartaal daarna opnieuw een kwartje van af, om zo de Europese economie weer wat op gang te krijgen. En dat klinkt als muziek in de oren van beleggers.

Inmiddels richt de markt zijn vizier op de rentevergadering van de Federal Reserve volgende week woensdag.

"Hoewel er veel twijfel is over de grootte van de rentestap van de Fed volgende week, een kwartje of toch 0,5 procent?, is er geen enkele twijfel over de richting van de beweging: die is omlaag", volgens Wiersma.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Franse inflatie in augustus iets sterker is afgekoeld dan aanvankelijk gedacht. De inflatie nam af van 2,3 procent in juli naar 1,8 procent in augustus, terwijl een voorlopig cijfer wees op een daling naar 1,9 procent.

De olieprijzen stegen vrijdag verder. De opwaartse beweging werd aangewakkerd door productieverstoringen in de Amerikaanse Golf van Mexico, waar orkaan Francine producenten dwong platforms te evacueren voordat deze de kust van Louisiana bereikten. Een vat Brentolie werd 0,5 procent duurder op 72,38 dollar.

De rentes in Amerika daalden licht, terwijl de Duitse tienjaarsrente stabiliseerde. De euro/dollar noteerde op 1,1083.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 23 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 1,9 procent. ABN AMRO steeg met 1,8 procent, na het nieuws dat de Nederlandse Staat bereid is om het belang in ABN AMRO met verlies te verkopen. Donderdag bestempelden analisten van JPMorgan de bank al als een overnameprooi.

Wolters Kluwer won 0,7 procent nadat het bedrijf bekendmaakte dat het 10 miljoen van de eigen aandelen had ingetrokken. Grootste dissonant was Heineken, dat 0,6 procent verloor. 

In de AMX gingen Alfen en Basic-Fit aan kop met een winsten van 3,6 procent en 3,1 procent. In de Midkap waren er twee dissonanten: JDE Peet's en Inpost, die respectievelijk 0,4 en 0,5 procent verloren.

In de AScX sprong Avantium in het oog met een winst van 7,6 procent en konden Pharming en Ebusco 6,3 en 6,5 procent bijschrijven. Er waren vandaag geen verliezers bij de kleinere aandelen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot gemiddeld een half procent in het groen.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!