vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street hoger gesloten
Beeld: ABM Financial News

Wall Street hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, waarmee Wall Street gedurende het verloop van de dag herstelde van de verliezen van eerder op de dag na het Amerikaans inflatierapport.

Het was voor de Dow en S&P 500 zelfs het grootste intraday herstel in 2 jaar.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,1 procent tot 5.554,13 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 40.861,71 punten en de Nasdaq sloot 2,2 procent hoger op 17.395,53 punten.

Hoewel de consumentenprijzen op jaarbasis in de VS in augustus minder hard zijn gestegen dan in juli, viel de stijging van de kerninflatie op maandbasis tegen.

Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 2,5 procent tegen 2,9 procent een maand eerder, terwijl deze op maandbasis stabiel noteerde op 0,2 procent. De kerninflatie bedroeg op jaarbasis 3,2 procent, tegen 3,3 procent een maand eerder. Op maandbasis steeg deze evenwel van 0,2 naar 0,3 procent. 

"Dit is niet het rapport dat de markt wilde zien", zei strateeg Seema Shah van Principal Asset Management. "Nu de kerninflatie hoger uitvalt dan verwacht, is het pad van de Fed naar een verlaging van 50 basispunten ingewikkelder geworden. 

"Het getal [0,3 procent] vormt zeker geen obstakel voor beleidsmaatregelen volgende week, maar de haviken in het comité zullen het rapport van vandaag waarschijnlijk aangrijpen als bewijs dat de laatste mijl van de inflatie met zorg en voorzichtigheid moet worden afgelegd - bij uitstek een reden om de rente met [slechts] 25 basispunten te verlagen", aldus Seema.

Huisvoorzitter Mike Johnson annuleerde woensdag een geplande stemming over een noodfinancieringswetsvoorstel om de overheid de komende zes maanden open te kunnen houden.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gestegen met 1,4 procent. De marktindex steeg van 230,5 naar 233,7.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde woensdag rond het slot van de handel vlak op 3,651 procent, terwijl de tweejaarsrente 3 basispunten steeg tot 3,639 procent.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,56 dollar, ofwel 2,4 procent, hoger op 67,31 dollar. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week licht zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1021. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1013 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1019 op de borden. 

Donderdag staan in de VS op macro-economisch vlak een tweetal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de producentenprijzen.

Bedrijfsnieuws

GameStop boekte in het tweede kwartaal een winst van 0,04 dollar per aandeel op een omzet van 798 miljoen dollar. Een jaar eerder was er nog een verlies van 0,01 dollar op een omzet van 1,16 miljard dollar. De retailer had ook beduidend meer geld in kas na een kapitaalverhoging van 20 miljoen aandelen. Het aandeel daalde 14,6 procent.

Trump Media & Technology Group verloor 12,0 procent, na het eerste televisiedebat tussen Trump en Harris.

Morgan Stanley herstelde van een eerder verlies, nadat Goldman Sachs het aandeel van de kooplijst haalde. Het koersdoel ging van 122 naar 105 dollar. Uiteindelijk sloot het aandeel 0,4 procent hoger.

JPMorgan Chase sloot woensdag 0,8 procent hoger. Het aandeel stond dinsdag flink onder druk, nadat voorzitter Daniel Pinto zei dat analisten weliswaar een daling van de rentebaten in 2025 verwachten tot 90 miljard dollar, maar dat het werkelijke getal vermoedelijk lager zal zijn. Ook zullen de kosten van de bank hoger dan verwacht uitvallen volgend jaar, vanwege de inflatie en andere factoren.

Goldman Sachs verloor dinsdag nog 4,4 procent, maar steeg woensdag 0,9 procent. CEO David Solomon verwacht dat de handelsinkomsten van de bank met 10 procent zullen dalen in het lopende kwartaal.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!