vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Olieprijs fors hoger gesloten
Beeld: ABM Financial News

Olieprijs fors hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag fors hoger gesloten, nadat de olieprijs de vorige sessie op het laagste niveau sinds december 2021 sloot.

De sterke daling op dinsdag volgde na zwakke data over de Chinese vraag en een bescheiden verlaging van de prognose voor de vraaggroei van de OPEC.

Volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank is de markt voor ruwe olie zwaar oververkocht en "de sterke daling suggereert dat een kleine correctie op de huidige niveau's gezond zou zijn", zei de analist. "Maar de kortetermijnvooruitzichten blijven 'bearish', aangezien de zorgen over de vraag zwaarder wegen dan de omstandigheden aan de aanbodkant", voegde hij toe.

Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 6 september licht zijn gestegen met  0,8 miljoen vaten naar 419,1 miljoen vaten. 

De benzinevoorraden stegen met 2,3 miljoen vaten naar 221,6 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 2,3 miljoen vaten stegen naar 125,0 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 93,3 naar 92,8 procent. 

Het American Petroleum Institute rapporteerde dinsdag laat echter een daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden van 2,79 miljoen vat, terwijl de benzinevoorraden daalden met 513.000 vaten en distillaten, waaronder dieselbrandstof en stookolie, met 191.000 vaten stegen.

De markt haalde dinsdag geen steun uit de sluiting van boorplatforms in de Golf van Mexico vanwege de gevolgen van categorie 1 orkaan Francine. Het Amerikaanse Bureau of Safety and Environmental Enforcement meldde dinsdag dat 23,55 procent van de olieproductie in de regio en 25,56 procent van de aardgasproductie in het gebied als voorzorgsmaatregel was gesloten.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,56 dollar, ofwel 2,4 procent, hoger op 67,31 dollar.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!