vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen verdeeld gesloten
Beeld: EC

Europese beurzen verdeeld gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten, na een volatiele handelsdag in reactie op een enigszins verdeeld Amerikaanse inflatierapport.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 508,02 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,4 procent op 18.330,27 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 7.396,83 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 8.193,94 punten.

Hoewel de consumentenprijzen in de VS in augustus op jaarbasis minder hard zijn gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, viel de stijging van de kerninflatie op maandbasis tegen.

Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 2,5 procent tegen 2,9 procent een maand eerder, terwijl deze op maandbasis stabiel noteerde op 0,2 procent. De kerninflatie bedroeg op jaarbasis 3,2 procent, tegen 3,3 procent een maand eerder. Op maandbasis steeg deze evenwel van 0,2 naar 0,3 procent.

Econoom Chris Rupkey van FWDBONDS merkte op dat de tegenvallende stijging van de kerninflatie op maandbasis laat zien dat "de gloeiende kooltjes van de ergste inflatiegolf in vier decennia nog niet helemaal zijn verdwenen".

Volgens strateeg Gargi Chaudhuri van BlackRock blijft de Amerikaanse inflatie 'op het juiste pad' ondanks de lichte stijging van de kerninflatie. Volgens haar kan de Federal Reserve de rente deze maand mogelijk met 25 basispunten verlagen.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde woensdag 1 basispunt lager op 3,634 procent, terwijl de tweejaarsrente 1 basispunt daalde tot 3,598 procent. Ook de Duitse rente daalde licht.

Op macro-economisch gebied werd bekend dat de Britse economie in juli tot stilstand kwam, terwijl rekening werd gehouden met een groei van 0,2 procent.

WTI-olie werd woensdag 0,7 procent duurder op 66,23 dollar per vat. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week licht zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1014. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1018 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1019 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Commerzbank steeg 16,6 procent. Dit nadat bekend werd gemaakt dat UniCredit een minderheidsbelang in Commerzbank heeft gekocht van de Duitse staat voor een bedrag van 702 miljoen euro. Het belang van de Duitse staat in Commerzbank daalde van 16,49 naar 12 procent. Daarmee blijft Duitsland wel vooralsnog de grootste aandeelhouder van de bank.

BMW steeg 3,0 procent. Het bedrijf kwam dinsdag met een winstwaarschuwing. Jefferies verlaagde het koersdoel voor BMW woensdag van 95,00 naar 80,00 euro met een onveranderd Houden advies.

Rentokil verloor 16,8 procent. De ongediertebestrijder kwam met een winstwaarschuwing. De aangepaste winst voor belastingen zal dit jaar volgens Rentokil uitkomen op 700 miljoen pond, aanmerkelijk minder dan de 780 miljoen pond waar de analistenconsensus op mikt. Rentokil nam veel personeel aan in aanloop naar een piekperiode, die uiteindelijk tegenviel in de zomer.  

Het Spaanse Inditex kon 4,5 procent bijschrijven, nadat de cijfers over de de eerste zes maanden redelijk in lijn waren met de verwachting, maar de modeketen wel verbetering zag bij de verkoop van de eerste herfst-en wintercollecties.

De Amsterdamse beurs werd op sleeptouw genomen door de chippers, waarbij zwaargewicht ASML 3,8 procent won, Besi 3,1 procent en ASMI 1,3 procent.

Opvallende daler was Inpost met een verlies van 7,3 procent.  AI Prime & Cy, onderdeel van Advent International, maakte bekend dat het bezig is om 20 miljoen aandelen InPost te verkopen. De aandelen worden aangeboden voor 17,00 euro per stuk.

In Brussel was D'Ieteren opnieuw de gebeten hond. Het aandeel daalde met 4,9 procent. De aankondiging van een buitengewoon dividend bij de halfjaarcijfers brak het aandeel zuur op.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,2 procent lager op 5.431,51 punten. De Dow Jones index daalde 1,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!