vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Herstel halfgeleiders houdt AEX in het groen
Beeld: Euronext

Herstel halfgeleiders houdt AEX in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger gesloten, mede dankzij het koersherstel bij techaandelen, na lauw ontvangen inflatiecijfers en een verkiezingsdebat waarin de Amerikaanse vice-president Kamala Harris een goed figuur sloeg.

De AEX sloot 0,3 procent hoger op 884,50 punten.

De beurzen reageerden lauw op een daling van de Amerikaanse inflatie, mogelijk omdat het kerninflatiecijfer hoog bleef. De inflatie daalde van 2,9 tot 2,5 procent in augustus, waar gerekend werd op 2,6 procent, maar de kerninflatie bleef steken op 3,2 procent.

"Beleggers weten nog niet hoe ze moeten reageren op de wisselvallige inflatiedata", concludeerde Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Ook verwerkten beleggers het eerste televisiedebat tussen presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump. Volgens analisten van Rabobank laten de meeste polls duidelijk zien dat Harris won. "Dit was in geen enkel opzicht een herhaling van het debat tussen Biden en Trump." De bejaarde Biden maakte toen een zeer zwakke indruk. Harris, die veel jonger is dan Trump, bood haar opponent alle gelegenheid zichzelf te laten kennen door zijn niet zelden onsamenhangende tirades.

Volgens analisten van SEB was er geen duidelijke winnaar. "De polarisering van de Amerikaanse media heeft tot gevolg dat de polls met een korreltje zout genomen moeten worden", aldus SEB.

De kandidaten liggen in de peilingen nek aan nek en als de uitkomst van de verkiezingen ongewis blijft zou de Fed volgens sommige commentatoren kunnen besluiten om sterke renteverlagingen uit te stellen tot na de verkiezingen.

In Europa wordt verwacht dat de ECB morgen de rente zal verlagen met 25 basispunten. Verschillende leden van de ECB hebben in de financiële media laten doorschemeren dat een renteverlaging op zijn plaats is nu de inflatie in de eurozone daalt.

"De dalende olieprijs zal verder de ECB vermoedelijk ook meer vertrouwen geven dat de huidige inflatie onder controle is", aldus Verstraete van Lynx.

De rentes aan beide kanten van de oceaan daalden verder en de euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1012. 

De olieprijzen stegen licht, na de tuimeling van dinsdag. Brentolie kostte 70,27 dollar per vat, 1,0 procent meer dan dinsdagavond.

Stijgers en dalers

De grote halfgeleideraandelen ASML en BESI toonden herstel na de recent geleden verliezen, met koerswinsten van 3,8 en 3,1 procent. Ook Philips won 2 procent en ASMI sloot 1,3 procent hoger.

DSM Firmenich en verzekeraar ASR Nederland eindigden juist onderaan met minnen van 1,5 en 1,7 procent.

In de AMX won metaalspecialist AMG 3,8 procent en Galapagos werd 2,3 procent meer waard.

De koers van pakketkluizenbedrijf InPost daalde 7,3 procent naar 17,05 euro. AI Prime & Cy, onderdeel van Advent International, verkoopt tegen 17,00 euro een belang van 4 procent, of 20 miljoen aandelen InPost via een versnelde boekprocedure.

Signify werd door JPMorgan op de favorietenlijst gezet. Het aandeel won 0,7 procent.

Fastned steeg onder de kleinere aandelen met 1,9 procent.

Het aandeel van bussenfabrikant Ebusco gaf 10 procent prijs. Het Zweedse Connect Bus heeft een opdracht voor 47 bussen ingetrokken, bevestigde de fabrikant uit Deurne woensdag aan ABM Financial News. Het bedrijf wilde niet kwijt hoeveel omzet met deze opdracht was gemoeid of wat de reden was voor de annulering. 

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden woensdagavond lager. De S&P500 index daalde 0,7 procent. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!