vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
OPEC verlaagt verwachting olievraag verder
Beeld: iStock

OPEC verlaagt verwachting olievraag verder

(ABM FN-Dow Jones) OPEC verwacht dat de vraag naar olie dit en volgend jaar nog minder hard groeit. Dit bleek dinsdag uit het maandrapport van het kartel.

De vraag naar olie groeit in 2024 naar verwachting met 2,03 miljoen vaten per dag en in 2025 met 1,74 miljoen vaten per dag, zei OPEC. Een maand geleden rekende het kartel nog op een groei van de vraag met 2,11 miljoen vaten dit jaar en met 1,78 miljoen vaten volgend jaar.

Dat was toen al een bijstelling ten opzichte van eerdere ramingen van respectievelijk 2,25 miljoen en 1,85 miljoen vaten per dag in 2024 en 2025.

De vraag ligt volgens OPEC nog steeds op een gezond niveau, ruim boven het historische gemiddelde van een groei van 1,4 miljoen vaten per dag voor de coronacrisis.

De totale vraag naar olie moet dit jaar uitkomen op 104,2 miljoen vaten en volgend jaar op 106 miljoen vaten per dag, zei het kartel dinsdag.

Het rapport komt nadat de olieprijzen afgelopen week kelderden door toenemende zorgen over de wereldwijde vraagvooruitzichten. Een teleurstellende reeks economische en handelsdata uit met name China, de grootste importeur van ruwe olie, en het vooruitzicht dat Libië zijn volledige productie zou hervatten terwijl OPEC+ de productiebeperkingen zou uitbreiden, leidde tot de vrees voor een aanbodoverschot.

Het kartel en zijn bondgenoten hebben inmiddels besloten om de plannen om de productie vanaf oktober geleidelijk te verhogen, uit te stellen met twee maanden. Dat lijkt momenteel echter niet genoeg om de olieprijzen te laten herstellen.

De prijs voor een vat WTI daalde dinsdagmiddag met 1,3 procent tot onder de 68 dollar per vat. Brent werd ook ruim een procent goedkoper en kostte minder dan 71 dollar per vat.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!