vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Beursblik: enorme investeringen in Europa politiek lastig haalbaar
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: enorme investeringen in Europa politiek lastig haalbaar

(ABM FN-Dow Jones) De economische groei in Europa is al lange tijd zwakker dan in China en de VS en het vereist enorme investeringen om deze achterstand goed te maken, maar de vraag is of dat haalbaar is onder de huidige omstandigheden. Dit concludeerden analisten van ING na de oproep van voormalig ECB-voorzitter Mario Draghi in een onderzoeksrapport dat de Italiaanse econoom maandag overhandigde aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

Draghi denkt dat er jaarlijks 800 miljard euro aan investeringen nodig is, ofwel 5 procent van het bruto binnenlands product van de EU, aldus ING.

"Een gedurfd plan", aldus ING, maar de vraag is, betalen deze investeringen zich ook uit? En nog belangrijker, krijgt Draghi de lidstaten wel mee in zijn plannen. De Duitse minister van Financiën heeft zich al uitgesproken tegen zogeheten eurobonds.

"Politieke steun krijgen voor de voorgestelde plannen zal de grootste uitdaging worden in het huidige politieke klimaat", aldus de analisten van ING. De trend is immers juist 'minder Europa in plaats van meer'.

Toch is een gezamenlijk optreden wel degelijk succesvol, aldus ING, dat wees op het European Recovery Fund tijdens de coronacrisis. Probleem is volgens de bank dat de eensgezindheid er is als er een crisis is, maar zodra het ergste achter de rug is, is die bereidheid ook direct weer weg.

ING vatte de plannen van Draghi samen als "geweldige ideeën, maar bijna onmogelijk om door te voeren, vanwege uiteenlopende nationale belangen".

"Maar misschien kan het rapport van Draghi de deur naar verandering openen", blikte de bank vooruit.

"Eerlijk gezegd zijn de huidige staat van de Europese economie, het verlies van internationale concurrentiekracht en de achterstand op China en de VS niet alleen het gevolg van de pandemie, de oorlog en geopolitiek. Ze zijn ook het gevolg van de eurocrisis en het gebrek aan gedurfde maatregelen. Misschien kan iemand met de statuur van Draghi zorgen voor het gevoel van urgentie dat momenteel lijkt te ontbreken", aldus ING.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!