vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen verdeeld rond middaguur
Beeld: EC

Europese beurzen verdeeld rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag rond het middaguur verdeeld, in afwachting van een reeks Amerikaanse inflatiecijfers later in de week.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 511,28 punten, de Duitse DAX noteerde fractioneel lager op 18.439,99 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,5 procent op 7.460,83 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,4 procent lager op 8.235,34 punten.

"De markten kijken nu vooruit naar de Amerikaanse consumentenprijsgegevens op woensdag om te zien of de inflatie voldoende daalt om de Fed ruimte te geven haar monetaire beleid soepeler te maken", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

"De consensus is dat de inflatie in augustus zal dalen tot 2,6 procent jaar-op-jaar, vergeleken met 2,9 procent in juli, terwijl de kern-CPI naar verwachting onveranderd blijft op 3,2 procent jaar-op-jaar", voegde hij toe.

Donderdag volgen de Amerikaanse producentenprijzen.

Consumenten en bedrijven kiezen er vooralsnog voor om op hun handen te gaan zitten tot ze een beter idee hebben van hoe ver de Federal Reserve de rentetarieven in de komende maanden zou kunnen verlagen.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Duitse inflatie in augustus op jaarbasis 1,9 procent bedroeg, tegen 2,3 procent een maand eerder. De cijfers waren een bevestiging van voorlopige data.

Verder kwam de werkloosheid in het VK in de drie maanden tot en met juli uit op 4,1 procent, van 4,2 procent in de voorgaande periode, terwijl de loongroei afkoelde van 5,4 tot 5,1 procent. Toch denken marktkenners dat de Bank of England de rente volgende week zal handhaven.

Olie werd dinsdag 1,3 procent goedkoper op 67,80 dollar per vat. Later vanmiddag komt OPEC met zijn maandrapport.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1040. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1042 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1034 op de borden.

Bedrijfsnieuws

LVMH steeg licht, na het nieuws dat de Britse modeontwerpster Sarah Burton de nieuwe creatief directeur wordt van Givenchy, dat onderdeel is van LVMH.

In Frankfurt won Sartorius 3,3 procent, Deutsche Post steeg 2,1 procent en RWE noteerde 1,4 procent hoger.

De Duitse autosector stond onder druk. BMW verloor 1,6 procent, Volkswagen daalde ook 1,6 procent, terwijl Daimler 1,4 procent lager noteerde.

In Parijs steeg Capgemini 6,8 procent, Dassault Systèmes won 2,4 procent, terwijl Renault 1,9 procent daalde. Berenberg kwam met een positief rapport over farmaceut Sanofi, maar het aandeel verloor toch een half procent.

De Zweedse batterijmaker Northvolt gaat banen schrappen als onderdeel van een breed kostenbesparingsplan om het bedrijf te stroomlijnen na een periode van sterke expansie, terwijl de markt voor elektrische voertuigen afkoelt.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 1,2 procent hoger op 5.471,05 punten. De Dow Jones index eindigde 1,2 procent in het groen op 40.829,59 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,2 procent tot 16.884,60 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!