vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen eindigen rustige handelsdag in het groen
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen eindigen rustige handelsdag in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg met 0,8 procent tot 510,70 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,8 procent op 18.443,56 punten. De Franse CAC 40 won 1,0 procent bij een stand van 7.425,26 punten. De Britse FTSE ging 1,1 procent hoger op 8.270,84 punten.

Maandag bleek een rustige dag die in het teken stond van herstel, na de verliezen in Europa op vrijdag en ook een stevige tik voor Wall Street richting het weekend.

Later in de week valt er voor beleggers aan beide kanten van de oceaan meer nieuws te rapen. Naast inflatiecijfers uit de VS zal ook de Europese Centrale Bank met zijn rentebesluit komen. De ECB zal donderdag naar verwachting de rente met 25 basispunten verlagen, zodat de depositorente uitkomt op 3,50 procent, maar voorzitter Christine Lagarde zal daarbij voorzichtig zijn over het vooruitzicht van verdere renteverlagingen, vooral omdat de diensteninflatie in de eurozone nog altijd hoog is.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING wijzen de macrocijfers die sinds de vergadering van de ECB in juli zijn vrijgegeven in de eurozone bijna allemaal op een verzwakking van de economische vooruitzichten en een vertraging van de inflatie.

"De beste economische achtergrond voor nog een renteverlaging", volgens de econoom.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de consumentenprijzen in China in augustus in een iets hoger tempo zijn gestegen dan in juli, met 0,6 procent op jaarbasis. In juli stegen de prijzen nog met 0,5 procent. Economen hadden voor augustus een prijsstijging van 0,8 procent verwacht. De producentenprijzen daalden opnieuw.

De Japanse economie groeide daarnaast in het tweede kwartaal met 2,9 procent op jaarbasis, bleek uit een nieuwe raming. Dat is minder dan de groei van 3,1 procent die eerder werd gemeld.

Verder stegen de groothandelsvoorraden in de VS in juli met 0,2 procent, waar een toename van 0,3 procent werd voorspeld.

De euro/dollar handelde maandag rond het slot 0,4 procent lager op 1,1042, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente stabiliseerde en de tweejarige variant licht steeg.

De olieprijzen stegen 0,8 procent door een dreigende productieverstoring nu een tropische storm in de Golf van Mexico de Amerikaanse kust bedreigt.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt deden Deutsche Bank en Commerzbank goede zaken met winsten van 2,5 en 1,6 procent. Ook Siemens Energy kon 3,2 procent bijschrijven in de DAX. Sartorius ging aan kop met een plus van 6,2 procent.

Adidas beleefde een mindere dag en verloor 3,0 procent. Zalando daalde met een half procent. Burberry verloor in Londen zelfs 4,9 procent. Het Britse modehuis werd vorige week uit de FTSE 100-index gezet, na een scherpe daling van de aandelenkoers door een zwakke vraag.

In Parijs voerden Air Liquide en Saint-Gobain de lijst aan, met winsten van 2,4 procent. TotalEnergies won 1,8 procent. Kering had het opnieuw lastig en verloor 2,5 procent. Verder daalde Renault met 1,5 procent in de CAC 40.

De Amsterdamse beurs kreeg hulp van betaaldienst Adyen, dat 3,5 procent steeg en ook IMCD en defensieve aandelen als Wolters Kluwer en RELX gingen aardig omhoog.

In Brussel viel de dubbelcijferige stijging van Sofina op. De holding kon liefst 12 procent bijschrijven. Donderdag kwam de holding met cijfers en vrijdagavond werd een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 23 miljoen euro gepresenteerd.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot een procent in het groen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!