vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
ASML valt uit de toon op overwegend groen Damrak
Beeld: ABM Financial News

ASML valt uit de toon op overwegend groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag hoger geëindigd na een stevig verlies in de afgelopen week. De AEX steeg met 1,0 procent tot 888,31 punten, nadat de hoofdindex vorige week ruim 4 procent verloor.

Maandag bleek een dag van herstel, na duidelijke verliezen in Europa op vrijdag en ook een stevige tik voor Wall Street richting het weekend.

"De afnemende groei van de werkgelegenheid [in de VS] en zorgen over de economische vertraging houden de markt voorlopig in zijn greep. Beleggers zullen de economische cijfers van deze week nauwlettend volgen om een beter inzicht te krijgen in het rentebeleid van de Fed. Deze week kan dat met enkele belangrijke inflatierapporten die woensdag en donderdag worden vrijgegeven", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

"Het is stilaan naïef om te denken dat ze [de Amerikaanse inflatiecijfers] het pleit zullen beslechten. Omdat centrale bankiers aan hun zwijgplicht van tien dagen in de aanloop naar de Fed-meeting beginnen, betekent dat maar één ding: ruimte voor speculatie (en volatiliteit) in beide richtingen. Voor 18 september zullen we het deze keer niet weten…", aldus Mathias Van der Jeugt van KBC. 

Naast inflatiecijfers uit de VS zal ook de Europese Centrale Bank met zijn rentebesluit komen. De ECB zal donderdag naar verwachting de rente met 25 basispunten verlagen, zodat de depositorente uitkomt op 3,50 procent, maar voorzitter Christine Lagarde zal daarbij voorzichtig zijn over het vooruitzicht van verdere renteverlagingen, vooral omdat de diensteninflatie in de eurozone nog altijd hoog is.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING wijzen de macrocijfers die sinds de vergadering van de ECB in juli zijn vrijgegeven in de eurozone bijna allemaal op een verzwakking van de economische vooruitzichten en een vertraging van de inflatie.

"De beste economische achtergrond voor nog een renteverlaging", volgens de econoom.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de consumentenprijzen in China in augustus in een iets hoger tempo zijn gestegen dan in juli, met 0,6 procent op jaarbasis. In juli stegen de prijzen nog met 0,5 procent. Economen hadden voor augustus een prijsstijging van 0,8 procent verwacht. De producentenprijzen daalden opnieuw.

De Japanse economie groeide daarnaast in het tweede kwartaal met 2,9 procent op jaarbasis, bleek uit een nieuwe raming. Dat is minder dan de groei van 3,1 procent die eerder werd gemeld.

Verder stegen de groothandelsvoorraden in de VS in juli met 0,2 procent, waar een toename van 0,3 procent werd voorspeld.

De euro/dollar handelde maandag rond het slot 0,4 procent lager op 1,1042, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente stabiliseerde en de tweejarige variant licht steeg.

De olieprijzen stegen met 0,8 procent door een dreigende productieverstoring nu een tropische storm in de Golf van Mexico de Amerikaanse kust bedreigt.

Stijgers en dalers

De Amsterdamse hoofdgraadmeter werd aangevoerd door Adyen, dat 3,5 procent won. IMCD steeg met 3,2 procent. Ook defensieve aandelen als Wolters Kluwer en RELX deden goede zaken, met plussen van bijna twee procent.

Halfgeleideraandelen, die vorige week nog de gebeten hond waren, zaten maandag over het algemeen in de lift. Toch zag ASML opnieuw de winst verdampen en sloot het aandeel 0,7 procent lager. ASMI won 1,2 procent en Besi steeg met 1,4 procent.

Dalers waren er verder nauwelijks in de AEX. ABN AMRO leverde 0,2 procent in en Philips daalde met 0,3 procent. Ook NN Group sloot nipt in het rood.

Midkapfonds InPost won 2,5 procent op 18,34 euro na sterker dan verwachte groeicijfers voor het Poolse pakketkluisjesbedrijf vorige week. Jefferies verhoogde het koersdoel van 20,00 naar 21,00 euro en Bank of America sprak van indrukwekkende kwartaalcijfers.

AMG ging aan kop in de AMX met een plus van 2,6 procent. Ook aandelen van Van Lanschot Kempen deden het goed met een stijging van 1,4 procent. De raad van commissarissen heeft Else Bos voorgedragen als commissaris.

OCI meldde de verkoop van zijn methanoltak voor iets meer dan 2 miljard dollar. Analisten reageerden positief, maar het aandeel stond toch onder druk en leverde 0,5 procent in. Hekkensluiter CTP verloor 0,7 procent.

Bij de smallcaps won NX Filtration 3,9 procent terwijl Azerion zelfs met 8,7 procent steeg. Ebusco ging er 2,5 procent op vooruit. Het aandeel is erg volatiel maar is per saldo zeer sterk gedaald in het afgelopen jaar.

Kendrion daalde met 2,4 procent, nadat het bedrijf vorige week nieuwe strategische doelen presenteerde. Accsys daalde met 4,3 procent en Avantium verloor 5,5 procent. Theon leverde in aanloop naar de cijfers 1,4 procent in.

Bij de lokale fondsen daalde CVC met 0,8 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Deutsche Bank.

Euronext kreeg een fors hoger koersdoel van Jefferies, dat ging van 105,00 naar 125,00 euro. Het aandeel steeg met 2,0 procent naar 100,20 euro.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot tot een procent in het groen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!