vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AEX start handelsweek vermoedelijk in het groen
Beeld: Euronext

AEX start handelsweek vermoedelijk in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. 

Wall Street sloot vrijdag nog fors in het rood na de vrijgave van een licht tegenvallend banenrapport, met een daling voor hoofdgraadmeter S&P 500 van 1,7 procent, terwijl techbeurs Nasdaq 2,6 procent prijsgaf. De Aziatische beurzen koersten daarnaast vanochtend eveneens lager. 

De AEX index koerste afgelopen week op weekbasis met 4,3 procent scherp lager, naar 879,29 punten. De techzware index stond vooral onder druk door dalende chipaandelen. 

Zo daalde het aandeel van Europa’s grootste techbedrijf ASML afgelopen week met meer dan 16 procent, en de chipmachinefabrikant uit Veldhoven verloor sinds zijn hoogste stand ooit, pas 2 maanden geleden, circa éénderde van zijn beurswaarde. ASML heeft een weging van meer dan 15 procent in de AEX index. 

Naast het algemene beurssentiment woog afgelopen week ook een adviesverlaging van UBS van Kopen naar Houden op de koersvorming van ASML. De Zwitserse bank, voorheen een grote fan van ASML,  rekent voor 2030 nu op een omzet van 50 miljard euro. Dat is 7 miljard euro minder dan de consensus. ASML gaat zelf uit van 44 tot 60 miljard euro.

Amerikaanse beleggers reageerden daarnaast vrijdag heftig op een tegenvallende banengroei in augustus, terwijl de werkloosheid conform verwachting op maandbasis daalde van 4,3 procent naar 4,2 procent. De neerwaartse bijstellingen van de banengroei van de maanden ervoor waren fors. Vaak is tegenvallend macronieuws op de beurs juist goed nieuws voor beleggers, omdat de kansen op renteverlagingen daardoor stijgen, maar die vlieger ging nu niet op. 

Ondanks een daling van de Amerikaanse tienjaarsrente afgelopen week met 20 basispunten naar 3,71 procent, gingen aandelen in de uitverkoop. Tijdens een verkorte handelsweek, vanwege Labor Day op maandag, daalde de S&P op weekbasis met 4,2 procent. De Nasdaq daalde bijna 6 procent. 

De Aziatische beurzen noteerden daarnaast vanochtend eensgezind lager, met als negatieve uitschieter de Hang Seng index in Hongkong met een daling van twee procent. De Japanse Nikkei index en de Shanghai Composite gaven circa een procent prijs.  

De consumentenprijzen in China bleken in augustus in een iets hoger tempo te zijn gestegen dan in juli, met een stijging op jaarbasis van 0,6 procent. In juli stegen de prijzen nog met 0,5 procent. Economen hadden voor augustus een prijsstijging van 0,8 procent verwacht.

De Japanse economie groeide daarnaast in het tweede kwartaal met 2,9 procent op jaarbasis, ofwel minder dan de 3,2 procent die werd verwacht door economen.

De Amerikaanse olie-future sloot vrijdag in New York ruim 2 procent lager op 67,67 dollar, ofwel het laagste niveau sinds juni 2023. Eerder dit jaar piekte de future nog ruim boven de 90 dollar. 

Zorgen over de vrees voor een wereldwijde economische vertraging en een weifelend OPEC+ kartel wogen de laatste weken op de koersvorming van het zwarte goud. Vanochtend zit de future wel met 1,3 procent in de lift. 

De macro-economische agenda is traditioneel op maandag karig gevuld, en beleggers kijken al vooruit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag. Economen voorzien vrij unaniem een renteverlaging met 25 basispunten.

Bedrijfsnieuws

OCI verkoopt zijn wereldwijde methanolactiviteiten aan Methanex voor 1,15 miljard dollar in contanten plus 9,9 miljoen aandelen Methanex ter waarde van circa 450 miljoen dollar. Inclusief de overname van schuld brengt dit de geschatte waarde van de totale deal op circa 2,05 miljard dollar.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor Euronext van 105,00 naar 125,00 euro, bij handhaving van het koopadvies. Jefferies verhoogde daarnaast het koersdoel voor Inpost van 20 naar 21,00 euro, eveneens bij handhaving van het koopadvies.

London Tunnels ontving inschrijvingen voor 150.000 nieuwe gewone aandelen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde vrijdag 1,7 procent tot 5.408,42 punten, de Dow Jones index verloor 1,0 procent op 40.345,41 punten en de Nasdaq sloot 2,6 procent lager op 16.690,83 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!