vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Olieprijs lager gesloten
Beeld: ABM Financial News

Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag opnieuw lager gesloten, vanwege de aanhoudende zorgen over de mondiale vraag.

WTI en Brent veegden deze week de winsten van 2024 weg, vanwege de vrees voor een wereldwijde economische vertraging en de daarmee samenhangende vraag naar olie.

De druk nam toe na de publicatie van het licht tegenvallende Amerikaanse banenrapport. "We maakten ons al zorgen over een verzwakkende economie in Azië en nu lijkt het erop dat de VS ook een beetje begint te vertragen", zei analist Dennis Kissler van BOK Financial.

Nu de olieprijs daalt, zei OPEC+ donderdag dat het de vrijwillige productieverlaging van 2,2 miljoen vaten per dag twee maanden zal verlengen tot eind november. De verlagingen zullen vanaf 1 december 2024 maandelijks geleidelijk worden afgebouwd. In eerste instantie was het oliekartel van plan daar vanaf oktober mee te beginnen.  

De definitieve overeenkomst over een uitstel van twee maanden heeft de olieprijs tot nu toe slechts in beperkte mate geholpen - "uitgesteld is immers niet geannuleerd" - maar het laat zien dat OPEC+ zijn inspanningen voortzet om de prijzen te stabiliseren, zei grondstoffenanalist Barbara Lambrecht van Commerzbank.

De maatregel zal waarschijnlijk geen significante verhoging van de prijs veroorzaken, maar het kan het 'bearish' sentiment onderdrukken dat in de krochten van de markt de kop op stak  vanwege geruchten dat OPEC+ op het punt stond te worden opgebroken", zei grondstoffenstrateeg Helima Croft van RBC Cappital Markets.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,48 dollar, ofwel 2,1 procent, lager op 67,67 dollar.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!