vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
"Banenrapport geeft geen uitsluitsel over omvang renteverlaging Fed"
Beeld: Federal Reserve

"Banenrapport geeft geen uitsluitsel over omvang renteverlaging Fed"

(ABM FN-Dow Jones) In de VS zijn er in augustus minder banen bijgekomen dan verwacht, maar het rapport bevatte genoeg informatie om de markten te laten gissen of de Federal Reserve op 18 september de rente zal verlagen met 25 of 50 basispunten. Dit schreven experts van ING in reactie op het banencijfer.

Wat de cijfers van augustus betreft, kwamen er 142.000 banen bij en dat was een kleine misser, ten opzichte van de ruim 160.000 die werden voorzien, maar er waren bij elkaar opgeteld ook 86.000 aan neerwaartse herzieningen voor juni en juli.

"We zien nu consistente neerwaartse herzieningen van de de banengroei, en dan hebben we het nog niet eens over de herzieningen van een paar weken geleden, waaruit bleek dat de banengroei met gemiddeld 78.000 per maand werd overschat in de 12 maanden tot maart 2024", zei econoom James Knightley van ING.

"Kunnen we het cijfer van vandaag dus echt vertrouwen? Moeten we 78.000 van het totaalcijfer afhalen om rekening te houden met de fout in het BLS-model? Dan zou de stijging slechts 64.000 bedragen", aldus de marktkenner.

Voorlopende indicatoren suggereren volgens Knightley dat er verdere zwakte in het verschiet ligt en ING verwacht dat ook dat de Fed zal kiezen voor een verlaging met 50 basispunten over twee weken.

"Maar het is een close call", volgens de econoom, "op basis van het feit dat de inflatieangst is afgenomen en dat de Fed de zwakte van de arbeidsmarkt, die volgens ons de komende maanden steeds duidelijker zal worden, voor wil zijn."

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!