vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen blijven dicht bij huis
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen blijven dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag dicht bij huis gebleven, bij een gebrek aan impulsen omdat Wall Street gesloten bleef vanwege de viering van Labor Day in de VS. 

De Stoxx Europe 600 index daalde fractioneel op 524,94 punten. De Duitse DAX liet een kleine winst optekenen van 0,1 procent op 18.930,85 punten. De Franse CAC 40 won 0,2 procent bij een stand van 7.646,42 punten. De Britse FTSE ging juist 0,2 procent lager op 8.363,84 punten.

Frank Vranken had aandacht voor de verkiezingsuitslag in twee Oost-Duitse deelstaten. "Met de extreemrechtse partij AFD als winnaar in Thüringen en een sterke tweede in Saksen, zal de druk op kanselier Scholz alleen maar toenemen nu de publieke opinie openlijk de vraag zal stellen of hij nog wel een mandaat heeft om het land te leiden", zei de expert van Bank Edmond de Rothschild.

Die twijfel zal de economie, die toch al hapert, niet helpen, volgens Vranken, die ook wees op de politieke situatie in Frankrijk, waar nog steeds geen premier is benoemd of een coalitie is gevormd.

"Zowel Duitsland als Frankrijk waren de tandem voor economische en politieke vooruitgang in Europa en nu zitten beiden vast in een politiek moeras", aldus Vranken.

Maandag was er tijdens de rustige handelsdag wel aandacht voor inkoopmanagersindices uit Azië en Europa. In China toonde de officiële inkoopmanagersindex een verdere krimp van de industrie in augustus, terwijl de dienstensector beperkt groeide. Die van S&P Global wezen op een kleine groei van de industrie.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone wees in augustus op aanhoudende krimp. "Het gaat snel bergafwaarts", stelde econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank.   

"Al met al blijft het beeld dat China en Europa economisch wat minder draaien, terwijl Amerika relatief meevalt en Japan en een aantal opkomende landen zich roeren in positieve zin", zei Friso Rengers van ING Investment Office.

Verder zijn deze week alle ogen gericht op de Amerikaanse banencijfers na de negatieve verrassing van vorige maand, volgens Vranken.

"We hebben een echt slecht cijfer nodig om een renteverlaging van 50 basispunten door de Fed te rechtvaardigen", denkt de marktkenner van Bank Edmond de Rothschild.

De euro/dollar handelde rond het slot in Europa licht hoger op 1,1069.

Bedrijfsnieuws

Atos verwacht dit jaar de omzet iets sterker te zien krimpen dan eerder aangekondigd in zijn financiële herstructureringsplan, terwijl  ook de marge lager uitvalt, zo waarschuwde het noodlijdende Franse IT-bedrijf maandag. Het aandeel verloor in Parijs 7,3 procent.

In Frankfurt ging Vonovia aan kop met een winst van 2,0 procent, terwijl sectorgenoot Unibail-Rodamco-Westfield in de CAC 40 met 2,2 procent steeg.

Verder deed Deutsche Post goede zaken in de DAX. Het aandeel steeg met 1,3 procent, net als Munich Re en Volkswagen. Farmabedrijf Sartorius verloor 4,7 procent, terwijl aandelen van Zalando 3,1 procent lager eindigden.

In Parijs ging farmaceut Sanofi aan kop met een winst van 3,6 procent en won Orange 1,7 procent, terwijl Teleperformance 3,0 procent lager sloot.

In Amsterdam voerde ASML samen met ArcelorMittal de hoofdindex aan met een winst van 0,8 procent, terwijl Adyen met een verlies van juist 0,8 procent onderaan belandde.

In Brussel ging Sofina 1,5 procent hoger en won Cofinimmo, net als vastgoedaandelen elders, 1,2 procent. Umicore daalde met 1,4 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!