vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AEX sluit licht hoger na weinig spannende dag
Beeld: ABM Financial News

AEX sluit licht hoger na weinig spannende dag

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag licht hoger geëindigd na een weinig spannende dag. De AEX steeg met 0,2 procent op een slot van 920,69 punten. 

"De AEX-index heeft een volatiele maand achter de rug. Begin augustus zagen we een stevige correctie van bijna 10 procent, maar deze daling werd ook snel weer goedgemaakt", zei Justin Blekemolen van Lynx. Volgens de beleggingsspecialist ligt er een belangrijke weerstand voor de AEX rond de 927 punten.

"Dit niveau werd eerder getest, maar de koers lijkt moeite te hebben om er overtuigend doorheen te breken. Als het de AEX wel lukt om boven deze horde te geraken dan mag een aanval op de all-time high worden verwacht. Een eventuele doorbraak boven de jaartop opent vervolgens de weg naar nog hogere koersen", aldus Blekemolen.

Het was een weinig spectaculair begin van de nieuwe handelsweek, omdat Wall Street de deuren gesloten hield vanwege Labor Day in de Verenigde Staten.

Volgens Blekemolen zal de aandacht in deze verkorte handelsweek uitgaan naar economische cijfers.

"Aanstaande vrijdag verschijnt het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Economen voorspellen dat het werkloosheidspercentage licht daalt naar 4,2 procent", aldus de beleggingsspecialist. 

Een zwak banenrapport zou de Federal Reserve ervan kunnen overtuigen om de rente in september toch met 50 basispunten te verlagen, volgens marktkenners.

Maandag was er aandacht voor inkoopmanagersindices uit Azië en Europa. In China toonde de officiële inkoopmanagersindex een verdere krimp van de industrie in augustus, terwijl de dienstensector beperkt groeide. Cijfers van S&P Global wezen op een kleine groei van de Chinese industrie.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone wees in augustus op aanhoudende krimp. "Het gaat snel bergafwaarts", stelde econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank.   

"Al met al blijft het beeld dat China en Europa economisch wat minder draaien, terwijl Amerika relatief meevalt en Japan en een aantal opkomende landen zich roeren in positieve zin", zei Friso Rengers van ING Investment Office.

De euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam licht hoger op 1,1069.

Stijgers en dalers

ASML voerde maandag de AEX aan met een winst van 0,8 procent en ArcelorMittal volgde net daarachter. Adyen leverde juist 0,8 procent in en verder bleven de verliezen vrij beperkt in de hoofdindex.

Besi steeg licht na een koopadvies van KBC Securities en de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma. ASMI verloor een half procent. 

Bij de Midkap-aandelen was OCI de sterkste stijger met een plus van 1,5 procent. Eurocommercial steeg met 1,3 procent.

CTP verloor juist 1,7 procent, maar noteerde ook ex-dividend. Zonder dit effect was de koesontwikkeling vlak. Laadpalenfabrikant Alfen daalde met 2,6 procent en Signify leverde 1,5 procent in na een koersdoelverlaging van UBS.

Basic-Fit presenteerde een nieuwe CFO, nu de huidige financieel directeur aan het einde van het jaar met pensioen gaat. Het aandeel daalde met 0,7 procent. 

Arcadis sloot licht lager, ondanks een koersdoelverhoging bij ING van 60,00 naar 75,00 euro.

Het aandeel van de elektrische bussenbouwer Ebusco blonk uit met een koerswinst van 18,5 procent in de index voor kleine aandelen. Het door aanhoudende productie-achterstanden en koersdalingen geplaagde bedrijf maakte vrijdag nabeurs bekend dat Christian Schreyer de nieuwe CEO wordt. Oprichter Peter Bijvels en Michiel Peters treden terug als co-CEO's. Schreyer werkte onder andere voor Deutsche Bahn en leidde met succes reorganisaties.  

NX Filtration profiteerde van een koersdoelverhoging van Berenberg van 7,30 naar 7,60 euro. Het aandeel steeg met 2,5 procent naar 5,02 euro. Fastned won 3,4 procent.

Heijmans en Azerion leverden maandag 2 procent in.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!