vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Futures wijzen op flink lagere opening Wall Street
Beeld: ABM Financial News

Futures wijzen op flink lagere opening Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen wezen maandag rond het middaguur op een flink lagere opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd meer dan 3 procent in het rood. De Nasdaq lijkt zelfs bijna 5 procent lager van start te gaan.

Overal ter wereld zoeken beleggers veilige havens op, vanwege zorgen over een vertragende Amerikaanse economie, na een teleurstellend Amerikaans banenrapport afgelopen vrijdag. De vrees voor een recessie stijgt en beleggers zijn bang dat de Fed te laat is met het verlagen van de rente.

De Nikkei zet maandag vroeg de toon met een verlies van 12,4 procent. 

De VIX index, ook wel bekend als de angstbarometer, noteerde maandag op zijn hoogste niveau in twee jaar, merkten analisten van IG op.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag 6 basispunten lager op 3,726 procent, terwijl de tweejaarsrente 11 basispunten daalde tot 3,756 procent. 

Op macro-economisch vlak staan maandag de inkoopmanagersindicesvoor de dienstensector op de agenda.

Olie werd maandag 1,9 procent goedkoper op 72,07 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0945. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0921 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0908 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Nvidia daalde voorbeurs 9,8 procent, na een artikel van The Information dat het uitleveren van zijn nieuwe generatie AI-chips een vertraging van minimaal 3 maanden oploopt. 

Andere chipaandelen stonden eveneens onder druk. De Amerikaanse aandelen van Taiwan Semiconductor Manufacturing daalden voorbeurs 7,9 procent, Broadcom verloor 8,0 procent en Qualcomm noteerde 5,6 procent lager.

Japanse aandelen met een notering in de VS daalden sterk. Sumitomo Mitsui Financial Group verloor voorbeurs 8,2 procent, na een daling van 16 procent in Tokio.

Berkshire Hathaway daalde met 3,8 procent, na cijfers in het weekend. Tegelijk met de cijfers meldde het bedrijf van Warren Buffett ook dat het belang in Apple met bijna 50 procent is verlaagd. Het aandeel Apple lijkt meer dan 7 procent lager te gaan openen.

Intel noteerde voorbeurs 5,4 procent lager, na een verlies van 26 procent op vrijdag, nadat de chipmaker aankondigde 15.000 banen te schrappen en tevens zei het dividend op te schorten en een teleurstellende outlook afgaf.

Amazon.com daalde voorbeurs 5,3 procent. Vrijdag verloor de online retailer 8,8 procent, nadat de internetgigant een teleurstellende omzet over het tweede kwartaal rapporteerde.

AMC Entertainment verloor voorbeurs 9,9 procent, hoewel de bioscoopketen vrijdag resultaten rapporteerde die in lijn waren met de verwachtingen. 

Maandag publiceren onder andere Palantir Technologies, CSX, Diamondback Energy, Tyson Foods, Lucid Group en BioNTech cijfers.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,8 procent lager op 5.346,56 punten. De Dow Jones index eindigde 1,5 procent in het rood op 39.737,26 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,4 procent tot 16.776,16 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!