vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Japanse yen stijgt scherp en Zwitserse frank naar recordniveau

Japanse yen stijgt scherp en Zwitserse frank naar recordniveau

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse yen steeg maandag ten opzichte van de dollar naar zijn hoogste niveau in zeven maanden, terwijl de Zwitserse frank een recordniveau bereikte ten opzichte van de euro.

De stijging volgt na het tegenvallende Amerikaanse banenrapport van vrijdag, wat een ‘run’ op veilige havens aanwakkerde. De verwachting is dat de Federal Reserve de rente weldra zal gaan verlagen.

"Wereldwijd is sprake van een scherpe correctie van risicovolle activa omdat beleggers vrezen dat de Federal Reserve te lang heeft gewacht met het versoepelen van zijn monetaire beleid", zei analist Chris Turner van ING.

Het tegenvallende banenrapport van vrijdag wakkerde de vrees voor een recessie in de VS aan en zorgde ervoor dat de Amerikaanse kortetermijnrentes instortten, “omdat men ervan uitgaat dat de Fed de rente dit jaar flink zal moeten verlagen", aldus Turner.

"Van zorgen over hoge inflatie zijn de markten in één week helemaal naar het andere eind van het spectrum gegaan met zorgen over een mogelijke recessie in de VS", zei valuta-analist Charu Chanana van Saxo Bank.

Analist Corné van Zeijl van Cardano zag dat de marktverwachting is gestegen van 2 naar 5 renteverlagingen dit jaar.

De kracht van de Japanse munteenheid sijpelt ook door naar andere 'carry funding-valuta' zoals de Chinese yuan, merkte Chanana nog op.

De dollar daalde maandag ten opzichte van de yen circa 2,8 procent tot 142.40, terwijl de euro ten opzichte van de Japanse munt 2,5 procent inleverde tot 155,92. De euro/dollar noteerde 0,5 procent hoger op 1,0970, terwijl de euro ten opzichte van de Zwitserse frank 0,1 procent lager noteerde op 0,9345.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!