vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Olieprijzen kelderen
Beeld: ABM Financial News

Olieprijzen kelderen

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn vrijdag gekelderd. Bij een settlement van 73,52 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 3,7 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde 3,5 procent op minder dan 77 dollar per vat.

De olieprijzen daalden ook voor de vierde week op rij. Het verlies van circa 4,5 procent op weekbasis werd veroorzaakt door de zorgen over de vraagvooruitzichten in zowel China als de VS. Die overschaduwden de vrees voor een breder conflict in het Midden-Oosten die de olieproductie zou kunnen bedreigen.

Zwakke Chinese cijfers wakkerden de bezorgdheid over de vraag van 's werelds grootste importeur van ruwe olie aan aan het begin van de week aan. Halverwege de week zorgde de moord op een kopstuk van Hamas voor een opleving op de oliemarkten. Iran gaf Israël de schuld en beloofde vergelding.

De oliemarkt zag echter een "tamelijk gematigde reactie" op de gebeurtenissen in het Midden-Oosten en keerde slechts "tijdelijk de recente neerwaartse trend" in de prijzen, zag econoom Joe Maher van Capital Economics.

Vrijdag meldden diverse media dat de Amerikaanse president Joe Biden de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aanspoort om akkoord te gaan met een wapenstilstand met Hamas. 

Phil Flynn, marktanalist bij The Price Futures Group, schreef de aanzienlijke olieprijsdalingen van vrijdag vooral daaraan toe, hoewel het algemene marktsentiment ook negatief was. Volgens Flynn is de verkoopgolf van vrijdag ook een koopkans.

Terwijl de dreiging van een meer directe confrontatie tussen Israël en Iran een punt van zorg blijft, staan de zorgen over de energievraag weer op de voorgrond na een reeks ondermaatse Amerikaanse economische cijfers, die de recessiezorgen vergroten.

De zwakke Amerikaanse banencijfers van vrijdag, na zwakke productiecijfers eerder in de week, voeden de vooruitzichten op een verzwakte vraag naar energie, zei Flynn.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!