vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Lagere resultaten OCI
Beeld: ABM Financial News

Lagere resultaten OCI

(ABM FN-Dow Jones) OCI heeft in het tweede kwartaal van 2024 een lagere omzet en aangepast resultaat geboekt. Dit bleek vrijdagavond uit de resultaten van de kunstmestfabrikant.

De omzet kwam uit op 1.211 miljoen dollar, een daling op jaarbasis van 12 procent. De omzet uit voortgezette activiteiten bedroeg bijna 495 miljoen dollar.

De aangepaste EBITDA daalde ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023 met 9 procent tot 296 miljoen dollar. De totale gerapporteerde aangepaste EBITDA voor gerealiseerde verliezen uit aardgashedges bedroeg 334 miljoen dollar, tegenover 374 miljoen dollar een jaar eerder.

"De belangrijkste redenen voor de daling op jaarbasis waren lagere stikstofprijzen wereldwijd, contractueel hogere gasprijzen in het Midden-Oosten en gepland onderhoud bij Natgasoline tijdens het kwartaal", zei OCI. Sterke operationele prestaties bij de andere voortgezette activiteiten konden dit enigszins compenseren, volgens het bedrijf, dat verder ook kon profiteren van lagere aardgasprijzen wereldwijd en lagere afdekkingsverliezen in de VS.

De aangepaste EBITDA uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroeg 54 miljoen dollar in het tweede kwartaal, waar dat 5 miljoen dollar was in dezelfde periode een jaar eerder.

De voortgezette activiteiten profiteerden van een duidelijke verbetering van de verkoopvolumes uit eigen productie met 10 procent op jaarbasis bij OCI European Nitrogen en met 14 procent op jaarbasis bij OCI Beaumont, zei OCI.

De operationele vrije kasstroom kwam aan het einde van het tweede kwartaal uit op 108 miljoen dollar, terwijl de nettoschuld uitkwam op 3,9 miljard dollar.

Outlook

Aandeelhouders kunnen in 2024 een stevige uitkering tegemoet zien, onder voorbehoud van de afronding van de desinvestering van IFCo, zo werd bij de cijfers over het eerste kwartaal in mei al bekend. Een regulier dividend is daarom opgeschort.

Na aanzienlijke belangstelling voor de resterende activiteiten blijft OCI de verschillende opties en mogelijkheden beoordelen om de waarde voor alle belanghebbenden te maximaliseren, zei het bedrijf destijds.

OCI verwacht de markt meer informatie te geven over de strategische evaluatie in de toelichting op de tweede kwartaalcijfers. Die toelichting wordt komende maandag gegeven.

OCI daalde vrijdag 1,3 procent op 21,65 euro.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!