vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Beursblik: Fed legt basis voor renteverlaging in september
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: Fed legt basis voor renteverlaging in september

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal bij het rentebesluit woensdagavond vermoedelijk de basis willen leggen voor een renteverlaging in september. Dit is de verwachting van de markt in aanloop naar de bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank.

De federal funds rate blijft morgen naar verwachting staan op 5,25 tot 5,50 procent.

"Tijdens de FOMC-vergadering zal de Federal Reserve het monetaire beleid nog steeds ongewijzigd laten, maar wij denken dat ze deze vergadering zullen aangrijpen om de duidelijkste hint tot nu toe te geven dat ze een renteverlaging serieus beginnen te overwegen, waarschijnlijk tijdens de daaropvolgende FOMC-vergadering in september", zei ING in een vooruitblik.

De inflatie lijkt meer onder controle. Vorige week vrijdag bleek nog dat de PCE-kerninflatie, een favoriete graadmeter van de Fed, in juni is gestabiliseerd op 2,6 procent.

ING wees verder op een afkoelende arbeidsmarkt in de VS, nu de werkloosheid stijgt, en er zijn steeds meer aanwijzingen dat de consumentenbestedingen afkoelen.

"De Fed heeft gestreefd naar een 'zachte landing' en als de data hen in staat stellen om [de rente] te verlagen, en het gaat zeker die kant op, dan denken wij dat ze hun kans zullen grijpen", aldus ING.

Twee scenario's

Ondanks dat de economische indicatoren beter worden, is het volgens Saxo Bank "onwaarschijnlijk" dat het FOMC zich onmiddellijk zal committeren aan een specifieke beleidsactie, "aangezien de vergadering in september nog zeven weken weg is", zei Charu Chanana, hoofd FX Strategie bij Saxo.

"Deze voorzichtige aanpak zou de markt kunnen teleurstellen. De markt prijst momenteel een 100 procent kans in op een renteverlaging in september en ongeveer 70 basispunten aan versoepelingen tegen het einde van het jaar", zei de expert. Daarmee is de markt optimistischer dan de 25 basispunten aan renteverlagingen die de Fed-notulen van juni suggereerden voor 2024.

Saxo schetst twee scenario's voor het rentebesluit van woensdag. Het eerste scenario is dat Powell in zijn toelichting aangeeft dat de rente in september wordt verlaagd.

Dat zal de markt volgens Chanana aanmoedigen om meer renteverlagingen in te prijzen "als de Fed aangeeft dat het te hoog houden van de rente de gewenste zachte landing in gevaar kan brengen. Dit zou positief kunnen zijn voor aandelen, met name rentegevoelige sectoren zoals huizenbouwers, nutsbedrijven en consumentengoederen", maar ook kortlopende obligaties. De dollar komt hierdoor vermoedelijk onder druk te staan, volgens de marktkenner.

Een tweede scenario is dat Powell de nadruk blijft leggen op de noodzaak van een data-afhankelijk beleidskader. Dat zou sommige beleggers kunnen teleurstellen, volgens Saxo.

"De markt heeft moeite om de verwachtingen naar een meer havikachtige houding te verschuiven, aangezien de data renteverlagingen ondersteunen", zei Chanana. "Er zouden in dit scenario voorspelbare reacties kunnen optreden, die negatief kunnen zijn voor aandelen en positief voor de Amerikaanse dollar", volgens de expert van Saxo.

Dat de Fed woensdag mogelijk terughoudend blijft, is niet zo vreemd. De centrale bank heeft zijn les geleerd nadat het in 2021 voorspelde dat de hoge inflatie tijdelijk zou zijn.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de inflatie weer flink gaat oplopen, bestaat het risico dat deze rond de huidige 2,6 procent blijft steken in plaats van dat een daling tot 2,0 procent, de doelstelling van de Fed, wordt doorgezet.

Het is zelfs mogelijk dat de twaalfmaands inflatie binnenkort hoger wordt wanneer de lage maandcijfers van een jaar geleden uit de berekening verdwijnen. Dat zou het voor de Fed een stuk lastiger maken om de rente na september nog eens te verlagen.

Of toch nu al renteverlaging?

Hoewel de kans op een verlaging komende woensdag klein is, de CME FedWatch Tool schat de kans op zo'n 5 procent, zou de Fed toch de gok kunnen wagen. Voormalig Fed-bestuurder William Dudley riep zijn oude werkgever afgelopen week op om de rente aanstaande woensdag al te verlagen, om een mogelijke recessie te voorkomen.

Goldman Sachs is het daar mee eens. "Als de argumenten voor een renteverlaging duidelijk zijn, waarom zouden we dan nog zeven weken wachten?", zei de Amerikaanse bank in een vooruitblik.

Het is mogelijk dat het beeld van de inflatie in de periode tussen de vergaderingen niet verder verbetert, "wat een stap in september lastig zou maken", volgens econoom Jan Hatzius van Goldman Sachs.

De vraag is ook hoeveel ruimte de Fed heeft om de rente in het vierde kwartaal te verlagen met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het vooruitzicht.

Hoewel Fed-bankiers stellen dat de verkiezingen geen rol spelen in het monetaire beleid van de centrale bank, zal een van de twee partijen teleurgesteld zijn in de beslissingen die de Fed tot aan begin november neemt.

De Republikeinse kandidaat Donald Trump heeft liever niet dat de Fed de rente tussen nu en de verkiezingen verlaagt, terwijl de Democraten 'not amused' zullen zijn als de centrale bank de rente in de komende tijd niet verlaagt.

Dat zou het ervoor kunnen pleiten om een renteverlaging zo ver mogelijk voor de verkiezingen door te voeren, zei Hatzius van Goldman Sachs, met andere woorden, wellicht nu al en niet pas in september.

De Japanse bank Nomura verwacht wel dat het FOMC in september begint met een verlagingscyclus, maar denkt dat het tempo van de versoepeling beperkt zal blijven "tot één verlaging van 25 basispunten per kwartaal zolang de arbeidsmarktgegevens veerkrachtig blijven."

De Federal Reserve maakt woensdagavond om 20.00 uur zijn rentebesluit bekend, gevolgd door een toelichting van voorzitter Jerome Powell om 20.30 uur.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!