vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Heineken boekt fors meer winst
Beeld: ABM Financial News

Heineken boekt fors meer winst

(ABM FN-Dow Jones) Heineken heeft in de eerste helft van 2024 een fors hogere operationele winst geboekt, mede dankzij de Amerika's, hoewel de wereldwijde volumes daalden. Dat maakte de bierbrouwer maandagochtend bekend.  

De totale omzet groeide met 2,2 procent tot ruim 17,8 miljard euro.

"We leverde een solide eerste helft van het jaar" , zei CEO Dolf van den Brink in een toelichting. De topman was vooral goed te spreken over de prestaties in Brazilië en Mexico. Verder deed India het goed en was er een stabilisatie in Vietnam. Ook won Heineken in de meeste Europese landen aan marktaandeel.

De biervolumes daalden naar 118,2 miljoen hectoliter, van 120,1 miljoen hectoliter in de eerste helft van 2023. Analisten rekenden vooraf gemiddeld 120,4 miljoen hectoliter.

De autonome volumegroei was 2,1 procent. In het eerste kwartaal was nog sprake van een stijging van 4,7 procent. De analisten rekenden op 2,5 procent.

In alle regio's was er groei in de eerste helft van dit jaar.

De netto-omzet steeg autonoom met 6,0 procent (beia) in de eerste jaarhelft. De analistenconsensus bedroeg een groei van 7,7 procent. In het eerste kwartaal kwam de omzetgroei uit op 9,4 procent.

De operationele winst steeg autonoom met 12,5 procent tot 2,08 miljard euro. Analisten rekenden op een autonome stijging van 13,2 procent tot bijna 2,2 miljard euro in de eerste zes maanden.

Outlook

Heineken zei maandag in de tweede jaarhelft flink meer te gaan investeren in marketing en sales.

De Amsterdamse brouwer verwacht dat de operationele winst dit jaar autonoom tussen 4 en 8 procent zal groeien. Bij de jaarcijfers en in het eerste kwartaal sprak het bedrijf nog van een laag tot hoog enkelcijferig percentage, ofwel ergens tussen 1 en 9 procent. De markt rekende voorafgaand aan de cijfers op een autonome operationele winstgroei van 8,2 procent in 2024.  

De autonome groei van de nettowinst zal meer in lijn zijn met de autonome groei van de operationele winst, dankzij een minder sterke verwachte stijging van de effectieve belastingdruk.  

Eerder zei de brouwer dat de autonome groei van de nettowinst lager zou liggen dan die van de operationele winst.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!