vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AEX duikt even onder 900 punten
Beeld: Euronext

AEX duikt even onder 900 punten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week gedaald en zakte zelfs even onder de 900 punten. Dankzij een herstel aan het einde van de week werd de schade uiteindelijk beperkt.

Op een slot van 906,64 punten op vrijdag verloor de AEX daardoor op weekbasis slechts 0,1 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 907 punten, toen een verlies van 4 procent op weekbasis.

Halfgeleideraandelen waren opnieuw de gebeten hond op het Damrak, net als een week eerder. Besi stelde teleur met de outlook en hoewel ASMI de omzetverwachting verhoogde, verloor het aandeel toch terrein door de resultaten van ASM Pacific Technology, zei handelaar Bert van der Pol van Today's Group. In dat bedrijf heeft ASMI een belang.

"Er zijn wat zorgen of de grote techbedrijven aan de hooggespannen verwachtingen van analisten kunnen voldoen", zei investment manager Simon Wiersma van ING. Dit leidt tot winstnemingen, maar de beleggingsexpert blijft enthousiast over de sector.  

Dat de verwachtingen hooggespannen waren, bleek ook uit de cijfers van techreuzen Tesla en Alphabet, die teleurstelden.

"We moeten natuurlijk niet vergeten dat de grote (Amerikaanse) IT aandelen sinds oktober vorig jaar een enorme rally hebben laten zien, er geen enkele ruimte is voor tegenvallers is en daarmee een excuus om winst te nemen al snel gevonden is", aldus Wiersma.

De week begon nog rustig qua macro- en bedrijfsnieuws. Ook politiek nieuws vanuit de VS maakte weinig indruk. Zittend president Joe Biden stapte uit de race voor de verkiezingen in november, iets waar de markten al op hadden gerekend, nadat de druk op hem toenam, vooral vanuit zijn eigen Democratische partij.

"Met deze nieuwe wending is een brede Republikeinse verkiezingsoverwinning in november minder zeker geworden", stelde Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. Volgens de expert hadden Republikeinen liever Joe Biden tegenover zich gehad in plaats van vicepresident Kamala Harris, die vermoedelijk de vervangende presidentskandidaat wordt bij de Democraten.

Beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx wees erop dat Harris beter scoort in de peilingen dan president Biden en een grotere kans lijkt te hebben om Donald Trump te verslaan. Dat zou een zogeheten 'Trump Trade', oftewel nieuwe belastingverlagingen voor bedrijven, protectionistische tarieven en minder regelgeving, onder druk kunnen zetten.

In de marktenzaal van KBC werd verder gewezen op de inkoopdata die afgelopen week verschenen. In de eurozone daalde de samengestelde index voor de industrie en diensten tot 50,1, wat nog nauwelijks groei impliceert.

Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank sprak van een significante terugval in de industrie. De econoom acht op basis van de cijfers een renteverlaging door de ECB in september reëel, maar de prijsontwikkeling is nog een punt van zorg.

"De cijfers waren in ieder geval niet vrolijk te noemen", zei KBC.

Ook in de VS verslechterde het beeld in de industrie, maar groeide de dienstensector harder.

Het belangrijkste macro-item afgelopen week was echter de PCE-inflatie van vrijdag. In juni kwam de kerninflatie uit op 2,6 procent, gelijk aan het niveau in mei en conform de verwachting. Ook de gewone index bevatte met een daling van 2,6 tot 2,5 procent geen verrassing.

Volgende week woensdag neemt de Federal Reserve zijn rentebesluit, waarbij de rente vermoedelijk wordt gehandhaafd, ondanks dat voormalig Fed-bestuurder William Dudley zijn oude werkgever opriep om de rente komende week te verlagen, om een mogelijke recessie te voorkomen.

Voorlopig zien de markten volgens KBC weinig reden om de marktverwachting voor een renteverlaging in de niet al te verre toekomst drastisch aan te passen, terwijl de beleidsnormalisering in het vierde kwartaal zal worden voortgezet.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0857 en daarmee licht lager op weekbasis. De Amerikaanse  en Europese rentes daalden licht richting het weekend.

De oliemarkten stonden onder druk. De Chinese centrale bank verlaagde afgelopen week meerdere rentes. Dit wakkerde op de oliemarkten de zorgen over de Chinese economie en de vraag naar olie aan.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter deed Unilever afgelopen week de beste zaken, met een winst van 5,2 procent. In het tweede kwartaal kwam de onderliggende groei lager uit, maar Unilever werd positiever over de marge in 2024, nadat deze in de eerste helft van het jaar boven verwachting steeg. Degroof Petercam zag ruimte om het koersdoel te verhogen en Jefferies was onder de indruk van de marges bij Unilever.

RELX steeg na cijfers met 3,6 procent op weekbasis. Het dataconcern heeft in de eerste helft van het jaar meer omzet en resultaat geboekt en verhoogde het interimdividend met 7 procent tot 18,2 pence per aandeel. Sectorgenoot Wolters Kluwer, die komende week met cijfers komt, steeg 3,7 procent.

Besi daalde afgelopen week met 16,3 procent, ondanks dat in het tweede kwartaal aan de eigen prognoses was voldaan. De outlook voor het derde kwartaal viel echter flink tegen, oordeelde Degroof Petercam. Sectorgenoot ASML daalde afgelopen week 1,1 procent en ASMI daalde ondanks goede kwartaalcijfers en een reeks aan koersdoelverhogingen 8,0 procent. Wat de chippers afgelopen week ook niet hielp, was een omzetwaarschuwing van STMicroelectronics en een matige outlook van NXP.

Universal Music Group wist ook al niet te overtuigen en leverde afgelopen week meer dan 24 procent in, waarmee het de hekkensluiter was in de AEX. Op het eerste gezicht leken de cijfers prima, maar analisten wezen op de missers bij abonnementen en streaming. "We vrezen dat beleggers schrikken van de missers bij abonnementen en streaming, en een veel grotere uitkering van royalty's dan verwacht", aldus ING. UBS nam zijn koopadvies en koersdoel van 32,50 euro in heroverweging, omdat het uitgangspunt dat dubbelcijferige groei bij de omzet uit streamingabonnementen zou aanhouden door toename van abonnees en prijsverhogingen, wellicht niet houdbaar is.

AkzoNobel verloor 0,7 procent op weekbasis na de resultaten, terwijl Randstad afgelopen week 1,3 procent won.

Jefferies waarschuwde na de cijfers van Akzo voor koersdruk, omdat de kwartaalcijfers tegenvielen. De licht neerwaartse bijstelling van de outlook kwam volgens Degroof Petercam niet als een verrassing.

Degroof Petercam verlaagde het koersdoel op Randstad licht, bij een ongewijzigd Reduceren advies en denkt ook de winsttaxaties te moeten verlagen. Jefferies verwacht wel een minder sterke omzetdaling in het derde kwartaal. KBC Securities zette Randstad na de cijfers juist op de kooplijst en denkt dat het ergste achter de rug is voor de bemiddelaar in werk.

Cijfers van KPN konden afgelopen week niet overtuigen, ondanks dat analisten de resultaten conform verwachting vonden. Het aandeel daalde circa 3 procent op weekbasis.

In de AMX won Arcadis na resultaten 5,5 procent op weekbasis. De cijfers waren volgens Jefferies beter dan voorzien en het koersdoel ging omhoog.

Aalberts maakte afgelopen week juist een koersval van 9,0 procent, nadat de resultaten onder druk stonden. Desondanks sprak Degroof Petercam van een veerkrachtige prestatie. Jefferies verlaagde het koersdoel.

Cijfers van Air France-KLM konden aanvankelijk ook niet bekoren. De luchtvaartmaatschappij werd flink geraakt door hogere kosten, zag ING. Toch wist het aandeel te herstellen, met een winst van 1,9 procent op weekbasis tot gevolg.

Just Eat Takeaway steeg licht op weekbasis. De maaltijdbezorger vertrekt uit Frankrijk, zo werd afgelopen week bekend. UBS handhaafde het koopadvies op het aandeel, hoewel het koersdoel wel werd verlaagd. Mogelijk komt de maaltijdbezorger bij de halfjaarcijfers met een aandeleninkoopprogramma.

Koploper Basic-Fit won 9,2 procent na een solide eerste halfjaar en onder meer een groei van het ledenbestand. De cijfers die Basic-Fit over de eerste jaarhelft presenteerde, waren een tikje beter dan verwacht, zo concludeerde Degroof Petercam in een rapport.

Vopak won op weekbasis 3,7 procent. De tankopslagspecialist verhoogde de outlook voor 2024, nadat in het tweede kwartaal iets minder omzet, maar wel een iets hoger resultaat werd geboekt. De resultaten van Vopak in het tweede kwartaal kwamen overeen met de verwachtingen, zo schreef ING in een analyse.

WDP verloor daarentegen 5,3 procent. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar van 2024 een stijging van de winst geboekt en de outlook voor dit jaar herhaald. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor WDP van 34,00 naar 32,00 euro, maar met behoud van het Accumuleren advies.

Signify kreeg een flinke tik te verwerken en daalde ruim 4,6 procent op weekbasis na tegenvallende cijfers en een afgezwakte outlook. ING sprak van teleurstellende resultaten en een verlaging van de consensus dreigt.

Ook Flow Traders ging fors onderuit en verloor afgelopen week zelfs 22,1 procent. De prestaties vielen tegen ten opzichte van de verwachtingen. Ook presenteerde het bedrijf nieuwe toekomstplannen, waarbij het dividend werd opgeschort. ING rekent op veel weerstand van aandeelhouders op dit besluit en vreest voor de koersontwikkeling.

Bij de kleinere aandelen won Heijmans 10,2 procent. Het bouwbedrijf verhoogde de outlook voor 2024, nadat in de eerste zes maanden van dit jaar meer omzet en resultaat werd geboekt en er ook aanzienlijk meer woningen werden verkocht.

BAM daalde juist licht op weekbasis na cijfers. Die lieten wel een onverwachte omzetstijging zien.

CM.com steeg afgelopen week 7,8 procent na de resultaten, terwijl Wereldhave werd beloond voor de cijfers, met een plus van 2,4 procent. "Meer van hetzelfde", oordeelde Jefferies over de resultaten van CM.com, terwijl ING wel te spreken was over de cijfers, maar de outlook wat conservatief noemde. Maar mogelijk doet CM.com dit bewust.

Degroof Petercam noemde de cijfers van Wereldhave "netjes" en in lijn met de verwachtingen. Het vastgoedconcern gaf tegenover ABM Financial News aan dat momenteel gesprekken worden gevoerd over de verkoop van twee winkelcentra in Nederland.

Theon daalde op weekbasis 1,9 procent. Het bedrijf, dat onder meer nachtkijkers maakt, heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een recordomzet geboekt.

Ebusco steeg afgelopen week met 5,4 procent. Het bedrijf heeft binnen het raamcontract met Deutsche Bahn de grootste order tot op heden in de wacht gesleept.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!