vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Olieprijs daalt weer
Beeld: ABM Financial News

Olieprijs daalt weer

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag gedaald. Bij een settlement van 77,16 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 1,4 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde tot rond de 80 dollar.

Marktkenners wezen op de toegenomen kans op een wapenstilstand in Gaza, die vrijdag het sentiment drukte op de oliemarkten. Een staakt-het-vuren zou de kans op productieverstoringen in de regio kleiner maken.

"We zijn dichtbij", zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad in de VS, na een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, donderdag in Washington.

Op weekbasis verloren de olieprijzen voor de derde week op rij terrein, waarbij de verliezen vooral werden toegeschreven aan tekenen van zwakte in de Chinese economie die zouden kunnen leiden tot een vertraging van de vraag naar energie.

"Uit gegevens blijkt dat de schijnbare vraag naar olie in China in juni met 8,1 procent op jaarbasis is gedaald tot 13,66 miljoen vaten per dag”, zeiden analisten van ANZ Research. "De zwakte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door benzine en diesel, nu nieuwe energie en autonoom rijdende voertuigen populairder worden."

Zonder China en "zonder verwachtingen van een sterkere vraag elders, zal de balans [van de oliemarkten] waarschijnlijk verslechteren in de komende maanden", zei Michael Lynch van Strategic Energy & Economic Research.

"In combinatie met hernieuwde beloften van Rusland en anderen om zich aan de productiequota te houden, die niet erg serieus worden genomen, is het marktsentiment zeker bearish."

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!