vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Vooruitblik cijfers ArcelorMittal: winstval verwacht
Beeld: ArcelorMittal

Vooruitblik cijfers ArcelorMittal: winstval verwacht

(ABM FN-Dow Jones) rcelorMittal heeft in het tweede kwartaal vermoedelijk veel minder gepresteerd dan in dezelfde periode in 2023. Dit bleek uit de consensus van Visible Alpha, waar 12 analisten aan bijdroegen. Echter, in aanloop naar de cijfers op donderdag 1 augustus blijven verschillende analisten positief over het aandeel.

De EBITDA zal volgens deze analisten uitkomen op 1,77 miljard dollar. Dat was 3,00 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2023. Daarmee zou er ook sprake zijn van een daling op kwartaalbasis. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de EBITDA 1,96 miljard dollar.

De nettowinst daalt naar verwachting van 1,86 miljard naar 624 miljoen dollar, terwijl de winst per aandeel volgens de analisten uitkomt op 0,79 dollar. Dat was 2,21 dollar een jaar eerder.

Bij de cijfers over het eerste kwartaal dit jaar, stelde ArcelorMittal dat het economisch sentiment onder druk bleef staan met afwachtende klanten, waarbij nog geen herbevoorrading werd gesignaleerd. Wel leek het sentiment een bodem te hebben gevonden, merkte de staalreus op.

Outlook

Voor dit jaar verwacht ArcelorMittal dat de staalconsumptie wereldwijd, maar exclusief China, met 3,0 tot 4,0 procent stijgt.

Zo behield analist Stijn Demeester van ING zijn koopadvies, maar verlaagde hij wel recentelijk zijn koersdoel van 34,00 naar 32,00 euro. Dit naar aanleiding van een aanpassing in zijn gehanteerde waarderingsmodel, waarin recent ongunstige trends in de staalprijzen zijn meegenomen. Ook had ArcelorMittal in het tweede kwartaal last van operationele problemen opdoken die verband hielden met een staking in Mexico.

"Voor 2Q24 zien we een negatieve impact van meer dan 100 miljoen dollar, aangezien de Mexicaanse activa ongeveer 40 procent van ArcelorMittal's Noord-Amerikaanse capaciteit vertegenwoordigen", aldus ING.

Als gevolg hiervan heeft Demeester zijn aangepaste EBITDA-schattingen voor heel 2024 verlaagd met 7 procent en voor 2025 en 2026 met 3 procent. De analist houdt nu rekening met respectievelijk 7,0 miljard dollar, 7,9 miljard dollar en 8,3 miljard dollar. Hiermee zit de analist licht onder de Bloomberg-consensus.

Ook de analisten van Jefferies blijven positief over ArcelorMittal en hebben een koopadvies met een koersdoel van 33,00 euro. Maar ook de analisten van Jefferies wezen op de stakingen in Mexico, de zwakke dynamiek op de staalmarkt op de korte termijn en een verschuiving van het herstel naar 2025. Zij hebben daarom hun EBITDA-verwachting neerwaarts aangepast naar 1,62 miljard dollar op kwartaalbasis.

Maar nu de voorzichtigheid weerspiegeld wordt in de aandelen, zien de analisten kansen voor het bedrijf om te profiteren van de vraag in 2025, door de voorraden aan te vullen en herstel van de staalprijzen. De analisten van Jefferies wijzen erop dat de staalonderneming een EBITDA-blootstelling van ruim 60 procent heeft aan groeiende staalmarkten, een betere balans heeft gekregen dan voorheen, een ondergewaardeerde waarde in India en joint ventures heeft zich bovendien richt op waarde boven volumes.

Het aandeel ArcelorMittal sloot maandag 0,1 procent hoger op 20,75 euro.

Update: om meer informatie en analistencommentaar toe te voegen

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!