vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AkzoNobel stelt outlook licht neerwaarts bij

AkzoNobel stelt outlook licht neerwaarts bij

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal van 2024 een hoger dan verwachte omzet behaald, terwijl het aangepaste resultaat onder verwachting bleek. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de resultaten van de verfspecialist, die zijn outlook licht neerwaarts bijstelde.

De omzet kwam uit op 2.784 miljoen euro. Analisten rekenden voor het kwartaal op een omzet van 2.715 miljoen euro, van 2.640 miljoen euro in de drie maanden ervoor. In het tweede kwartaal van 2023 werd een omzet van 2.741 miljoen euro geboekt.

De omzet in het tweede kwartaal is verdeeld in 1.139 miljoen euro voor Decorative Paints en 1.645 miljoen euro voor Performance Coatings.

De markt ging uit van 1.137 miljoen euro voor Decorative Paints en van 1.578 miljoen euro voor Performance Coatings.

Autonoom steeg de totale omzet met 2 procent, te danken aan volumegroei en een hogere prijs/mix, zei Akzo.

De aangepaste EBITDA kwam in het tweede kwartaal uit op 400 miljoen euro, tegenover 363 miljoen euro in de drie maanden ervoor. Een jaar eerder werd een aangepaste EBITDA behaald van 397 miljoen euro.

De analistenconsensus rekende echter op een aangepaste EBITDA van 414 miljoen euro. Akzo gaf zelf volgens analisten van Deutsche Bank en UBS een informele outlook af voor het tweede kwartaal van 420 tot 440 miljoen euro.

Bij Decorative Paints kwam de aangepaste EBITDA in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 178 miljoen euro, waar 193 miljoen euro werd voorspeld en bij Performance Coatings werd een aangepast resultaat geboekt van 237 miljoen euro. Hier ging de markt uit van 238 miljoen euro.

Deutsche Bank wees er in een vooruitblik op de cijfers op dat Akzo kampt met loonkosteninflatie, terwijl de verfprijzen juist iets onder druk staan. Ook wees de Duitse bank op een lagere groei in China, waar de bouwsector met flinke tegenwind kampt, en in Europa, waar het buitengewoon natte weer roet in het eten heeft gegooid.

Om deze tegenvallers op te vangen heeft AkzoNobel kostenbesparende maatregelen en gerichte prijsverhogingen doorgevoerd, die evenwel pas in het derde kwartaal in de resultaten tot uiting zullen komen, aldus Deutsche Bank.

Onder de streep bleef in het tweede kwartaal een nettowinst over van 177 miljoen euro, tegenover 118 miljoen euro een jaar eerder.

De kaspositie uit operationele activiteiten bedroeg aan het einde van het tweede kwartaal 151 miljoen euro, tegen 305 miljoen euro een jaar eerder.

Outlook

Bij de jaarcijfers begin februari gaf AkzoNobel aan te verwachten dat, op basis van de marktverwachtingen op dat moment en bij constante wisselkoersen, de aangepaste EBITDA in 2024 zou moeten uitkomen tussen de 1,50 en 1,65 miljard euro.

Dinsdag zei Akzo dat het resultaat vermoedelijk "aan de onderkant" van deze bandbreedte zou uitkomen.

De analistenconsensus rekent voor 2024 op een aangepaste EBITDA van 1.541 miljoen euro, waar die in 2023 uitkwam op 1.429 miljoen euro.

De omzet kwam in 2023 uit op 10.668 miljoen euro en zou dit jaar volgens de markt licht moeten stijgen naar 10.708 miljoen euro.

Voor de middellange termijn streeft AkzoNobel ernaar de winstgevendheid uit te breiden door een gecorrigeerde EBITDA-marge van meer dan 16 procent te realiseren en een rendement op investeringen tussen 16 en 19 procent, "ondersteund door autonome groei en industriële uitmuntendheid", herhaalde het bedrijf dinsdag.

Ook wil Akzo de schuldenlast tegen eind 2024 verlagen tot ongeveer 2,3 keer de nettoschuld in verhouding tot de EBITDA en tot ongeveer 2 keer op de middellange termijn, herhaalde Akzo dinsdag opnieuw.

Aandelen van AkzoNobel sloten maandag 2,2 procent hoger op 58,34 euro.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!