vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Beursblik: Air France-KLM schrijft zwarte cijfers
Beeld: KLM

Beursblik: Air France-KLM schrijft zwarte cijfers

(ABM FN-Dow Jones) Air France-KLM heeft in het tweede kwartaal van 2024 vermoedelijk weer zwarte cijfers geschreven ten opzichte van de drie maanden ervoor, hoewel de winst op jaarbasis is gedaald, terwijl de omzet licht is gestegen. Dit blijkt uit een consensusverwachting van analisten die werd samengesteld door de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij in aanloop naar de cijfers donderdag voorbeurs.

Volgens UBS zal de markt bij de resultaten vooral letten op de vooruitzichten, kostenbeheersing en operationele stabiliteit.

De kwartaalcijfers volgen op het bericht van onderdeel Air France en Transavia France begin deze maand dat de omzet op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs onder druk staat door de Olympische Spelen, die eind deze week beginnen in de Franse hoofdstad.

Volgens Air France ligt de bedrijvigheid op het Parijse vliegveld in de periode juni tot en met augustus onder het historische gemiddelde, omdat Fransen hun vakantie lijken uit te stellen tot na de Spelen of alternatieve reisplannen overwegen.

Deze ontwikkelingen hebben een negatieve impact op de omzet per stoel in deze periode van circa 160 tot 180 miljoen euro, zei Air France eerder deze maand. Dit heeft vooralsnog geen gevolgen voor de door de luchtvaartmaatschappij afgegeven capaciteit, aldus het bedrijf.

Air France verwacht dat de passagiersstromen weer zullen normaliseren in de periode na de Olympische Spelen. Meer details zal de luchtvaartmaatschappij geven bij de cijfers donderdag.

Voor het tweede kwartaal wordt door de analisten gerekend op een operationele winst van 541 miljoen euro, tegenover een verlies van 489 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal van 2023 behaalde Air France-KLM een operationele winst van 733 miljoen euro.

Onder de streep resteerde in het tweede kwartaal naar verwachting een lagere nettowinst op jaarbasis van 357,2 miljoen euro, bleek uit een afzonderlijke consensus van Visible Alpha. In het tweede kwartaal een jaar geleden kwam de nettowinst uit op 604 miljoen euro.

In de eerste drie maanden van dit jaar boekte Air France-KLM nog een verlies van 480 miljoen euro.

De omzet zou in het tweede kwartaal op jaarbasis zijn gestegen van 7,6 miljard euro naar ruim 7,9 miljard euro, waar dat in het eerste kwartaal van dit jaar nog 6,7 miljard euro was.

Analisten van Deutsche Bank verwachten dat Air France-KLM in het kwartaal te maken kreeg met 2 tot 3 procent hogere kosten per eenheid, bij gelijkblijvende inkomsten per eenheid.

Outlook

Bij de kwartaalcijfers eind april herhaalde Air France-KLM de verwachting voor de kapitaaluitgaven in 2024, van 3,0 tot 3,2 miljard euro. Verder verwacht de luchtvaartmaatschappij dat de stoelcapaciteit per kilometer, inclusief Transavia, dit jaar zal stijgen met 5 procent.

De analistenconsensus rekent op een omzet van 31,35 miljard euro in 2024 en een operationele winst van 1,58 miljard euro.

Voor 2024 stelde Deutsche Bank de verwachting voor het operationeel resultaat onlangs neerwaarts bij van 1,64 miljard naar 1,58 miljard euro en daarmee gelijk aan de consensus.

In 2023 realiseerde de luchtvaartmaatschappij nog een operationeel resultaat van 1,71 miljard euro.

Het aandeel Air France-KLM noteerde maandag 1,3 procent lager op 8,07 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!