vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Beursblik: onderliggend groeit Unilever minder snel
Beeld: Unilever

Beursblik: onderliggend groeit Unilever minder snel

(ABM FN-Dow Jones) Unilever zal naar verwachting in het tweede kwartaal een iets snellere omzetgroei boeken dan in het voorgaande kwartaal en een betere marge op de onderliggende operationele winst dan een jaar eerder, maar onderliggend zal de omzetgroei wel vertragen. Dat blijkt uit een consensusverwachting van analisten, gepubliceerd door het bedrijf zelf.

De kwartaalomzet komt naar verwachting uit op 16,01 miljard euro, 1,9 procent meer dan een jaar eerder, volgens de analistenconsensus. Over het half jaar zou dit bijna 31,00 miljard euro zijn, een toename van 1,8 procent.

De onderliggende omzetgroei wordt geschat op 4,2 procent, waarvan 2,6 procent volumegroei en 1,6 procent prijsverhogingen. Hier zou wel sprake van een vertraging zijn na de onderliggende groei van 4,4 procent in het eerste kwartaal.

De onderliggende operationele winst wordt voorzien op 5,44 miljard euro voor het eerste halfjaar met een marge van 17,6 procent, een half procentpunt beter dan een jaar eerder. De daadwerkelijke operationele marge zou over de eerste helft van het jaar uitkomen op 16,5 procent.

De onderliggende nettowinst toerekenbaar aan aandeelhouders wordt over het halve jaar geschat op 3,63 miljard euro of 1,44 euro per aandeel, wat 3,5 procent meer zou zijn dan een jaar eerder.

Analisten van Jefferies spraken onlangs de vrees uit dat de consensus voor het tweede kwartaal niet wordt gehaald.

"Wij denken dat de volumegroei een afspiegeling zal zijn van een steeds uitdagender consumentenklimaat in de VS en de toenemende concurrentie in de meeste markten", zeiden de analisten, die uitgaan van een onderliggende omzetgroei van 3,4 procent, ruim onder de consensus van 4,2 procent.

Dat zou volgens de analisten een tegenslag kunnen zijn voor de voorzichtige geloofwaardigheid dat de nieuwe strategie van Unilever werkt, nadat de verwachtingen voor de autonome omzetgroei in het eerste kwartaal nog werden verslagen. Toen rekende de consensus op 2,9 procent, maar kwam de groei uit op 4,4 procent.

Bij de cijfers donderdag zullen beleggers ook kijken of Unilever ingaat op het bericht van persbureau Bloomberg vorige week, dat het bedrijf in gesprek is over de verkoop van zijn ijs-activiteiten, die 15 miljard Britse pond zouden kunnen opbrengen.

Eerder deze maand meldde The Financial Times ook al dat Unilever een derde van de kantoorbanen in Europa wil schrappen, wat zou neerkomen op 3.000 tot 3.200 banen op ongeveer 10.000 à 11.000 kantoormedewerkers in Europa.

Unilever opent donderdag voorbeurs de boeken. Het aandeel noteerde maandagmiddag 0,7 procent hoger op 53,74 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!